IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп потърси пари и от Илон Мъск в опит да намери нови дарители

Мъск е бил част от група възможни дарители, които са се срещнали с Тръмп, съобщи по-рано в. New York Times

12:39 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Доналд Тръмп и Илон Мъск по време на събитие на SpaceX през 2020 г. Снимка: Joe Raedle/Getty Images
Доналд Тръмп и Илон Мъск по време на събитие на SpaceX през 2020 г. Снимка: Joe Raedle/Getty Images

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом Доналд Тръмп се е срещнал в събота с милиардера Илон Мъск в опит да привлече нови дарители за изтънелия бюджет на политическата си дейност, съобщават за Bloomberg запознати източници.

Мъск е бил част от група възможни дарители, които са се срещнали с Тръмп, съобщи по-рано в. New York Times. Не е ясно дали шефът на Tesla е решил да предостави средства на кампанията на бившия президент.

Мъск не е отговорил незабавно на запитване за коментар.

Той в момента е третият по богатство човек в света, но не е голям политически дарител, особено като се има предвид размерът на състоянието му, оценяван на 192 млрд. долара, според индекса Bloomberg Billionaires Index. Мъск е дарил не повече от 1 млн. долара от 2009 г. насам, показват данни на Федералната изборна комисия.

Ако Мъск промени подхода си и реши да подкрепи финансово Тръмп, това може да окаже значителен стимул за кампанията на бившия президент.

Засега средствата за политическа дейност на Тръмп са значително по-малко от тези на президента Джо Байдън, което го поставя в по-неизгодна позиция, ако се стигне до преиграване на сблъсъка им от 2020 г. Засега Тръмп се затруднява да привлече големи дарители.

Той започна февруари с налични 30,4 млн. долара спрямо 130 млн. долара за сегашния държавен глава, показват федерални документи.

През януари кампанията на Тръмп е похарчила повече, отколкото е набрала, а подкрепящи го комисии за политическо действие са изхарчили 50 млн. долара за правни разходи досега, като средствата за адвокатите му се очаква да свършат някъде към средата на годината.

В миналото Мъск е подкрепял както републиканците, така и демократите, а Tesla и Space Exploration Technologies са разчитали на федерални субсидии и договори. Той обаче неведнъж е бил силно критичен към Байдън по време на президентството му.

Но думите на милиардера за имиграцията в последно време станаха по-войнствени и сходни с тези на Тръмп. Във вторник Мъск заяви, че политиките на Байдън за граничен контрол са равни на „измяна“, обвинявайки администрацията, че използва голям брой нелегални имигранти, за да гласуват нелегално за демократите на изборите. Засега няма доказателства за разпространение на избирателни измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още