IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Тексас в ябълката на раздора на президентската надпревара в САЩ

Ще продължат ли републиканците да пускат мигранти в САЩ, за да помогнат на Тръмп, коментира Милен Керемедчиев

23:01 | 05.03.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тексас ще се превърне в ябълката на раздора – и за бившия президент Доналд Тръмп, и за настоящия Джо Байдън справянето с мигрантската криза ще е в основата на двете номинации и пътят към Белия дом. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и международен анализатор преди гласуването в Супервторника, който ще покаже посоката на предварителните избори в САЩ.

„По време на Супервторника се разпределят най-голям брой (865) от гласовете, нужни за официалната номинация на кандидата на някоя от двете партии за президентските избори. Който ги спечели се приближава до заветните 1215, за да се затвърди кандидатът и неговата номинация“, посочи той.

Според него следващата серия от предварителните избори в САЩ ще определят почти със сигурност кои ще са кандидатите за президент на демократите и републиканците, но анализаторът е категоричен, че не може да се очакват някакви изненади. „Джо Байдън и Доналд Тръмп ще бъдат големите победители от Супервторника, когато гласуват 15 американски щата, първият – защото няма конкуренция в партията си, а вторият – защото няма алтернатива“, обясни Керемедчиев.

Той смята, че малко ще са изненадите, защото единственият по-сериозен претендент извън Тръмп и Байдън е Ники Хейли, която се бори за републиканската номинация, но до момента тя няма значима победа на вече провелите се предварителни избори.

По думите на Керемедчиев освен Калифорния, вниманието тази година привлече Тексас, който традиционно има огромно политически и икономическо значение, но на тези избори е по-важен с границата си с Мексико и мигрантската вълна. „И Тръмп, и Байдън посетиха щата, който се превърна в знамето на републиканците спрямо имигрантската политика на Байдън, която ще е основната тема в изборите“, припомни Керемедчиев.

Той посочи, че отвъд реториката, Белият дом предложи серия от инициативи за спиране на потока от поне един милион нелегални мигранти годишно през границата на Тексас с Мексико, но те не успяват да преминат през управлявания от републиканците Конгрес.

"Републиканците блокират всякакви законодателни промени – нарочно оставят границата все още без контрол, за да може да използват тази карта в предстоящите избори. Байдън има малко възможности да окаже явен контрол върху граничните проблеми, които имат най-вече републикански щати като Тексас“, коментира анализаторът.

Той прогнозира, че ще има огромни потоци мигранти поне до средата на годината, за да може да се види, че администрацията на Байдън е слаба и не може да се справи с този проблем. „Цялата кампания на републиканците е изградена на тезата: Байдън е много слаб президент във вътрешен и външен план – не може да се справи с войната в Украйна, не може да се справи и с Газа“, обясни Керемедчиев.

Според него Белият дом се опитва да противодейства на тази реторика и това може да окаже ефект върху политиката спрямо партньорите на САЩ, като вече се вижда, че има втърдяване на това спрямо Израел.

Какво е интересното в американската избирателна система в различните щати? Защо икономиката не е тема на изборите в САЩ тази година? Какво ще е значението на гласовете по пощата може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 1 месец
"Той прогнозира, че ще има огромни потоци мигранти поне до средата на годината, за да може да се види, че администрацията на Байдън е слаба и не може да се справи с този проблем. " Тези престъпници един миграционен проблем не са способни да решат как ще решат световните проблеми. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още