IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд в САЩ разреши на Доналд Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Резултатът слага край на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от избирателните списъци

20:10 | 04.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Върховният съд на САЩ отмени решението на съда в Колорадо, с което Доналд Тръмп беше премахнат от листата за първичните избори на Републиканската партия в щата, съобщава БТА.

Решението на Върховния съд на САЩ забрани на щатите да дисквалифицират кандидати за федерален пост съгласно конституционната разпоредба, включваща участие във въстание или бунт, и така отмени съдебното решение от Колорадо, предаде Ройтерс.

Съдът в Колорадо се позоваваше на 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, с което Тръмп беше дисквалифициран от заемането отново на публична длъжност въз основа на участие във въстание заради подстрекаването и подкрепата на нападението срещу сградата на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от негови поддръжници.

Тръмп е основен претендент за президентската номинация на Републиканската партия и ако спечели, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Единственият му останал съперник в борбата за републиканската номинация е бившата губернаторка на щата Южна Каролина Ники Хейли.

Раздел 3 от 14-ата поправката на Конституцията на САЩ забранява заемането на длъжности на всеки „служител на Съединените щати“, който е „подкрепял Конституцията на САЩ“ и след това е „участвал във въстание или бунт срещу същата, или е оказал помощ или подкрепа на нейните врагове“, отбелязва Ройтерс.

Тръмп не бе допуснат и до първичните изборите в щатите Мейн и Илинойс въз основа отново на 14-ата поправка, но действието на тези решения бе преустановено в очакване на решението на Върховния съд на САЩ по делото в щата Колорадо.

Резултатът слага край на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от избирателните списъци заради опитите му да отмени загубата си на изборите през 2020 г., чиято кулминация бе нападението срещу Капитолия.

Делото на Тръмп е първото във Върховния съд на САЩ, което се занимава с разпоредба на 14-ата поправка, приета след Гражданската война (1861 г.-1865 г.), за да се попречи на бивши официални представители, които са „участвали във въстание“, да заемат отново длъжност, отбелязва Асошиейтед прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още