IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Илинойс забрани на Доналд Тръмп да участва на първичните избори в щата

Влизането на решението в сила беше отложено, тъй като се очаква бившият президент да обжалва

08:16 | 29.02.24 г. 5
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Съд в щата Илинойс забрани на Доналд Тръмп да участва на първичните избори на Републиканската партия в щата заради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Но влизането на решението в сила беше отложено заради очаквано обжалване от бившия президент на САЩ, предава Ройтерс.

Съдията Трейси Портър от Окръжния съд в окръг Кук уважи твърденията на избиратели в Илинойс, че бившият президент трябва да бъде дисквалифициран от първичните избори в щата на 19 март и от общите избори на 5 ноември заради нарушаване на клаузата, забраняваща бунтовете, в 14-та поправка на Конституцията на САЩ.

Окончателното решение по делото в Илинойс и сходни оспорвания вероятно ще бъде взето от Върховния съд на САЩ, който изслуша аргументи относно допустимостта на Тръмп на изборите на 8 февруари.

Портър заяви, че отлага влизането в сила на решението си, тъй като очаква то да бъде обжалвано пред апелативните съдилища на Илинойс и заради възможно решение на Върховния съд на САЩ.

Правозащитната група „Свобода на словото за народа“, която ръководи усилията за дисквалификация в Илинойс, нарече решението „историческа победа“.

Говорител на предизборния щаб на Тръмп, който е фаворит за номинация на републиканците за изборите през ноември, заяви, че това е „противоконституционно решение, което ние бързо ще обжалваме“.

По-рано Колорадо и Мейн отстраниха Тръмп от изборите в техните щати, след като решиха да го дисквалифицират съгласно Раздел 3 от 14-та поправка на Конституцията. И двете решения не са влезли в сила, докато Тръмп обжалва.

В момента Върховният съд разглежза обжалването на Тръмп на дисквалификацията му в Колорадо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 Явно доста са те разпрали снощи, та започна с халюцинациите и лъжите от рано... нека правим разлика между бунт и протест/манифестация... Преди да нахлуят в Капитолия, имаше няколко дена протест като всеки беше нарамил по един автомат... това в Руския кога ??? Вие ги заключвате сам щото носят цветя на някакъв паметник.. та направо 1 към 1 е, особенно ако си нискочела копейка като теб! А тая опорка/лъжа за Мейдана дето бил организиран от сащ как не ви писна да я повтаряте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
*заради нарушаване на клаузата, забраняваща бунтовете, в 14-та поправка на Конституцията на САЩ.* - Интересна държава са САЩ - при тях бунтовете са забранени от Конституцията, но навън организират, финансират и подкрепят бунтове всякакви. С подкрепата за кървавия бунт-метеж в Киев преди 10 г. запалиха Европа, на път са да запалят и света, но Тръмп ще го гонят до дуппка за опит за бунт в САЩ. А когато Путин мачка всеки опит за бунт, било диктатура. Има още какво да учат по света от американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 2 месеца
Така е в истинно демократичните държави. Съдовете забраняват на кандидатите да се явяват. Не като в наща държавичка, къде всеки кандидат има имунитет. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още