IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп спечели с лекота първичните избори на републиканците в Южна Каролина

Претендентката Ники Хейли заяви, че няма да се откаже от надпреварата поне до "Супер вторника" на 5 март

10:03 | 25.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп победи с лекота Ники Хейли на първичните избори на Републиканската партия в Южна Каролина и продължи победната си серия в похода си към трета поредна номинация за президентските избори в повторен сблъсък с настоящия президент от Демократическата партия Джо Байдън, предава Ройтерс.

Бившият президент беше считан за фаворит в южния щат въпреки съдебните си неприятности и статута на Хейли, която е родена в Южна Каролина и спечели два мандата като губернатор.

Голямата победа засили призивите от съюзници на Тръмп към Хейли, последния останал претендент, да се откаже от надпреварата.

Но Хейли, която се представи по-добре от очакванията съгласно обществените допитвания, настоя, че ще се бори поне до „Супер вторника“ на 5 март, когато републиканците в 15 щата и една американска територия ще пуснат бюлетините си.

Тръмп спечели с подкрепа от 59,8% спрямо 39,5% за Хейли при 99% обработени бюлетини, сочат данни на Edison Research. Обществени допитвания в щата преди гласуването в събота даваха на Тръмп средна преднина от 27,6 процентни пункта, сочат данни на сайта 538.

„40% не е малка група. Огромен брой избиратели на първичните избори на Републиканската партия казват, че искат алтернатива“, заяви Хейли.

Тръмп победи във всички пет първични избори на Републиканската партия до момента – в Айова, Ню Хемпшир, Невада, Американските Вирджински острови, а сега и в родния щат на Хейли, като не ѝ остави явен път към номинацията на републиканците.

Тръмп произнесе победната си реч в главния град на щата Колумбия минути след края на гласуването и не спомена Хейли. „Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото сега“, заяви той.

Имиграцията, която Тръмп превърна във фокус на предизборната си кампания, беше тема номер едно за избирателите в събота, сочи екзит пол на Edison. Около 39% от гласувалите са посочили нея спрямо 33%, които са избрали икономиката като основно притеснение.

Около 84% от избирателите са заявили, че икономиката е в недобро или лошо състояние, показвайки голяма възможна слабост за Байдън на президентските избори през ноември.

Но екзит половете показват и собствените уязвимости на Тръмп. Близо една трета от избирателите са заявили, че той няма да бъде годен за президент, ако бъде осъден за престъпление.

Първото наказателно дело срещу Тръмп трябва да започне на 25 март в Ню Йорк. Той е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да скрие, че е плащал прикрито на порно звездата Сторми Даниълс по време на предизборната кампания през 2016 г.

Той трябва да отговаря и по три други обвинения, включително федерално обвинение, че е участвал в заговор за подмяна на изборната победа на Байдън през 2020 г. Тръмп не се признава за виновен по съдебните дела и твърди, без да привежда доказателства, че обвиненията произтичат от заговор на демократите за осуетяване на кампанията му.

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем и бившият кандидат-президент Вивек Рамасвами се очертават като фаворити за вицепрезидент на Тръмп, сочи допитване сред активисти на консерваторите. Всеки от тях получава подкрепа от 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още