IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата за Доналд Тръмп по делото за измами набъбна до над 454 млн. долара

Съдебното решение може да се обжалва в рамките на 30 дни

08:57 | 24.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп ще трябва да плати над 454 млн. долара неустойки във връзка с обвиненията към него в измама. Това е постановил щатски съдия в Ню Йорк, като решението му може да се обжалва в рамките на 30 дни, съобщава NBC.

Ако Тръмп не обжалва, от кабинета на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс ще могат да започнат процедура срещу него и съобвиняемите – синовете му Доналд Тръмп младши и Ерик Тръмп, които ръководят организацията „Тръмп“ от 2017 г., и бившите топ мениджъри Алън Уайселбърг и Джеф Маккони, за събиране на сумата.

Общата стойност на съдебното решение е за 464 576 230,62 долара. От тази стойност 454 156 783,05 долара е сумата, която Доналд Тръмп трябва да плати, останалата се разпределя на другите обвиняеми. Лихвите възлизат на 111 983,86 долара дневно, докато не бъдат изплатени.

Сумата включва лихвата, натрупана върху глобата за над 350 млн. долара, която съдия Артър Енгорон присъди миналата седмица. Адвокатите на Тръмп се опитаха да отложат влизането в сила на съдебното решение, вероятно за да спечелят повече време да намерят финансиране, но Енгорон отхвърли това искане в четвъртък.

За да обжалва решението, Тръмп и съобвиняемите трябва да внесат като гаранция по-голяма сума другата седмица.

Според Енгорон Тръмп и неговите висши ръководители умишлено са участвали в дългосрочна схема за неправомерно увеличаване на активите му във финансовите отчети, за да може да се възползва от изгодни лихви по заеми и застраховки, на които той не е имал право. Съдията му нарежда да плати това, което смята за „неправомерно придобити печалби“ и му забранява да бъде „служител или директор на която и да е нюйоркска корпорация или друго юридическо лице в Ню Йорк за период от три години“.

Тръмп твърди, че не е направил нищо нередно и че случаят е част от огромен заговор на демократите, за да бъде свалена кандидатурата му за президентските избори.

Миналия месец Доналд Тръмп беше осъден да плати отделно 83,3 млн. долара по дело за клевета на писателката Е. Джийн Карол срещу него. Присъдата срещу това дело влезе в сила на 8 февруари. Тръмп каза, че планира да обжалва и тази присъда, което също ще изисква внасяне на гаранция над тази сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 месеца
да не ти пука, сега като измамиш половината грингоси да гласуват за теб, ще избиеш всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още