IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп получи глоба от 354 млн. долара и тригодишна забрана да прави бизнес в Ню Йорк

В изненадващ ход съдията обаче промени свое по-ранно решение за разпускане на всички компании на милиардера в щата

12:14 | 17.02.24 г. 2
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Доналд Тръмп получи забрана да прави бизнес в Ню Йорк в продължение на три години и беше осъден да плати 354 млн. долара за лъжа за богатството си, но в заповедта на съдията липсваше по-ранно решение за разпускане на всички компании, които милиардерът притежава в щата, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

В изненадващ ход съдията Артър Енгорон промени свое по-ранно решение в петък, когато наложи наказания по делото за измама, отменяйки предишното си решение и оставяйки контрола на Тръмп върху неговата империя в Ню Йорк до голяма степен непокътнат - засега. Вместо това съдията каза, че всяко решение за принудителни продажби ще зависи от това какво научават двама назначени наблюдатели за отделните бизнеси на Тръмп.

Още през септември съдията нареди анулирането на всички бизнес лицензи на Trump Organisation LLC в Ню Йорк, след като заключи преди процеса, че Тръмп е отговорен за десетилетия на измами, както се твърди от държавата в съдебно дело. Това можеше да доведе до объркан процес на ликвидация, който заплашваше да разкрие мрачни частни бизнеси на Тръмп.

Тръмп би могъл да се бори с анулирането на бизнес лицензите си, особено след като главният прокурор на Ню Йорк никога не е поискал това. Правни експерти казват, че заповедта на Енгорон от септември оприличава решението на корпоративно смъртно наказание, заплашвайки контрола на Тръмп върху имоти като Trump Tower, 72-етажната сграда на 40 Wall Street и Trump National Golf Club.

Бизнесът на Тръмп включва стотици субекти под шапката на Trump Organization. Около половината от стойността на портфолиото от недвижими имоти на Тръмп, на стойност около 1,5 млрд. долара, се намира в щата Ню Йорк, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Въпреки че на предприятията ще бъде разрешено да продължат да работят, Енгорон каза, че ще разчита на двама външни надзорници, за да наблюдават „основни дейности, които могат да доведат до измами“. Съдията каза, че може да поднови призива си за „преструктуриране и потенциално разпускане“ въз основа на „съществени доказателства“. Това означава, че все още има риск от принудителна продажба на активи в бъдеще за Тръмп, ако Енгорон промени решението си.

Промяната на мнението на съдията дойде, тъй като правни експерти прогнозираха, че бившият президент ще има солидни основания за обжалване, ако заповедта за разпускане беше останала. Сега даже и Тръмп да обжалва глобата, съдът ще има много по-малко основания да разгледа и уважи жалбата му.

Цялата статия може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Ако я плати в двуседмичен срок, ще има ли 30% отстъпка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още