IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп спечели подкрепа за номинацията си от щатите Мисури, Мичиган и Айдахо

Бившият президент на САЩ става най-вероятният кандидат на републиканците за Белия дом през ноември

12:44 | 03.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп спечели подкрепата на участниците в събранието на Републиканската партия на САЩ в щата Мичиган за номинацията му за президентските избори през ноември, предаде Ройтерс. По данни социологическа агенция Edison Research бившият американски печели и републиканския фракция в Мисури и Айдахо в събота, допълва агенцията.  

И трите щата се обединиха срещу победи последния съперник на Тръмп в надпреварата за номинация - Ники Хейли, и той изглежда все по-вероятният конкурент за нов пост в Белия дом. 

В Мичиган Тръмп победи във всички 13 района, участващи в номинационните събрания, съобщи организацията на Републиканска партия в щата. Така милиардерът спечели близо 98% от гласовете, или 1575 гласа, спрямо едва 36 за Хейли.

Изглежда Хейли трудно ще промени хода на надпреварата преди т.нар. "супервторник" на 5 март - най-големия ден в първичните избори, когато ще гласуват 15 щата и една територия.

С победите си в Айова, Ню Хемпшир, Невада, американските Вирджински острови, Южна Каролина, а сега и в Мичиган, Ай дахо и Мисури, Тръмп има категорична преднина в надпреварата. Хейли продължава напред само благодарение на подкрепата на дарители, които се стремят към алтернатива на бившия президент.

За този изборен цикъл републиканците от Мичиган разработиха хибридна система за номиниране, разделена на първични избори и партийни събрания. Тръмп спечели убедително първичните избори в този щат във вторник, като си осигури 12 от 16-те делегати, които бяха предложени за разпределение. В събота той взе всички останали 39 делегати в Мичиган.

Поддръжниците на Тръмп смятат, че неговите победи показват само едно - как партията на републиканците се трансформира и от защитник на интересите на бизнеса, започва да се приближава към работническата класа. Каквото и да казва, каквото и да прави, той обръща внимание на средния човек, смята 87-годишният Денис Милош, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 2 месеца
Дедо Дони, дедо Дони! Пресушавай блатото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още