IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците започват да връщат вярата си в икономиката, но Байдън не се възползва от това

73% от американците смятат, че демократът е твръде стар за поста президент на САЩ

16:54 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американците започват да връщат доверието си в развитието на икономиката, но това не носи позитиви за президента Джо Байдън, който вероятно ще бъде кандидатът на демократите за номинация за президентските избори през ноември, пише The Wall Street Journal. Проучване на изданието, провело се в периода 21 - 28 февруари, сочи, че има съществен ръст на американците, които смятат, че икономиката се развива добре в последите две години - с 10 пункта до 31% спрямо данните от декември 2023 година.

43% от участвалите в анкетата пък смятат, че личните им финанси се подобряват. Това е увеличение от 9 пункта, спрямо края на миналата година.

Същевременно обаче данните за ръст на инфлацията продължава да тежи на общественото мнение и повече от 2/3 от американците сочат, че битката с растящите цени се движи в грешната посока.

Въпреки това като цяло позитивното отношение към развитието на икономиката, настоящият президент Джо Байдън не може да се възползва и да дръпне съществено пред потенциалия си опонент Доналд Тръмп. 38% от анкетираните одобряват свършеното през мандата му, а през декември този процент беше 37.

Все пак данните показват свиване на разликата между Тръмп и Байдън - в предишното проучване през декември тя беше към 4%, но сега се свива в рамките на статистическата грешка от 2,5%.

Проучването на WSJ показва, че 45% ще подкрепят Джо Байдън през ноември, а 47% - Тръмп.

Един от най-големите проблеми, който виждат избирателите при Байдън, обаче не може да бъде повлиян - възрастта му. Към датата на изборите той ще бъде на 81 навършени години и само няколко дни по-късно ще навърши 82. Самият Тръмп ще бъде на 78 навършени години през ноември.

Данните показват, че 73% от американците определят Байдън като твърде стар за поста. Подобни настроения обаче започват да се наблюдават и по отношение на Доналд Тръмп - 52% смятат същото за него, което е ръст от 5 процентни пункта спрямо август 2023 година. Преди няколко дни настоящият президент премина медицински прегледи, които го определят като "годен за служба", припомня WSJ.

Предизвикателство за Байдън е и миграционната политика, която е в основата на кампанията на републиканеца, след като 20% от избирателите заявяват, че ще гласуват водени именно от проблемите в тази сфера. За сравнение икономиката ще определи избора за едва 14% от американските избиратели. 65% от американците не одобряват политиката на Байдън по отношение на незаконната миграция, което е най-високото ниво в проучваният, проведени от WSJ в последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още