IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос измести Илон Мъск като най-богат човек в света

Богатството на основателя на Amazon възлиза на малко над 200 млрд. долара

11:22 | 05.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джеф Безос е отново на върха. Основателят на Amazon си върна титлата най-богат човек в света, задминавайки Илон Мъск и изкачвайки се на върха на индекса на милиардерите на Bloomberg за пръв път от есента на 2021 г.

Мъск изгуби водещата позиция, след като акциите на Tesla се сринаха със 7,2% в понеделник. Сега той има нетно състояние от 197,7 млрд. долара, докато богатството на Безос възлиза на 200,3 млрд. долара.

Разликата в състоянието между 52-годишния Мъск и 60-годишния Безос, която в един момент бе стигнала 142 млрд. долара, се свива, тъй като книжата на Amazon и Tesla се движат в противоположни посоки. Макар че и двете компании са част от т.нар. Великолепна седморка, която дава тласък на фондовите пазари в САЩ, акциите на Amazon са увеличили над двойно стойността си от края на 2022 г. и са съвсем близо до рекорден връх. Цената на книжата на Tesla, от друга страна, е с около 50% надолу спрямо върха си от 2021 г.

Акциите на Tesla поевтиняха в понеделник, след като предварителни данни показаха, че доставките от завода ѝ в Шанхай са се сринали до най-ниското ниво от над година. В същото време Amazon отчита най-добрия си ръст на онлайн продажбите от началото на пандемията.

Богатството на Мъск може да понесе нов удар, след като съдия от Делауеър взе решение срещу пакета му от заплащане в размер на 55 млрд. долара в Tesla, където е главен изпълнителен директор. Решението бе в подкрепа на инвеститор, оспорващ план за заплащане на Мъск, който бе най-големият в историята.

Опции, които бяха включени в план, са едни от най-големите активи на Мъск, заедно с дяловете му в Tesla и SpaceX. Индексът на Bloomberg продължава да ги включва в изчисляването на състоянието му.

По-голямата част на богатството на Безос идва от 9-процентния му дял в Amazon. Той е най-големият акционер в онлайн търговеца, дори след като продаде 50 млн. акции на стойност 8,5 млрд. долара миналия месец.

За Безос да е на върха на класацията е познато. Той задмина съоснователя на Microsoft Бил Гейтс като най-богат човек в света през 2017 г.

Заради огромното поскъпване на акциите на Tesla обаче Мъск и Безос водеха битка за първото място през по-голямата част от 2021 г. По-късно същата година Безос изостана и не си е връщал лидерската позиция досега.

74-годишният Бернар Арно – председател на най-големия производител на луксозни стоки в света LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, също се нарежда сред най-богатите в света с нетно състояние от 197,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още