IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко пари ви трябват, за да влезете в най-богатия 1% по света?

Доклад на Knight Frank подчертава как възстановяващите се пазари в САЩ и други западни страни разширяват пропастта между богати и по-бедни

10:27 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Да влезете в елитния списък на най-богатия 1% в САЩ по принцип не е лесно, но сега става още по-трудно.

Вече са необходими най-малко 5,8 млн. долара, за да се присъедините към най-заможния ешелон в най-голямата икономика в света. Това е с почти 15% повече в сравнение с преди 12 месеца, показва проучване на Knight Frank, цитирано от Bloomberg.

Монако запазва първото си място като топ дестинация за преминаване на този 1-процентов праг с 12,8 млн. долара, което е увеличение от 3,2% спрямо година по-рано. В Люксембург и Швейцария пък ще ви трябват над 8 млн. долара, за да влезете в най-богатия 1%, става ясно от доклада на брокера 2024 Wealth Report.

Каква сума е необходима, за да влезете в списъка на най-богатия 1% по държави. Графика: Bloomberg LP Каква сума е необходима, за да влезете в списъка на най-богатия 1% по държави. Графика: Bloomberg LP

Данните подчертават как възстановяващите се пазари в САЩ и други западни държави разширяват пропастта между богати и по-бедни страни. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Монако е приблизително 240 хил. долара – това е над 900 пъти повече от този в източноафриканската страна Бурунди, според данни на Световната банка.

Инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. нанесе удар по световната икономика, която точно бе започнала да се възстановява от пандемията, изпращайки цените на енергоизточниците и храните нагоре. И макар това да създаде проблеми навсякъде по света, по-бедните държави, които трябва да внасят такъв тип стоки, бяха особено силно засегнати с нарастването на разходите по заеми.

Но изглежда не навсякъде се усещат ефектите еднакво. Най-богатите 500 души в света са увеличили общото си състояние с 1,5 трлн. долара през миналата година. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е забогатял с най-много, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg.

„Нашите заключения потвърдиха значителните различия в разпространението на състояние между страните“, се казва в доклада на Knight Frank. „Очаквайте по-голям фокус върху това къде се намира състоянието, как се разпределя между икономиките и как правителствата могат както да го облагат с данъци, така и да насърчават растежа му“, посочват още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още