IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши директори на Twitter съдят Илон Мъск за над 128 млн. долара обезщетение

Те твърдят, че са били уволнени броени минути след като Мъск поема контрола над социалната медия

07:00 | 05.03.24 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Четирима бивши висши мениджъри на Twitter, включително бившият главен изпълнителен директор Параг Агравал, са подали иск срещу милиардера предприемач Илон Мъск за над 128 млн. долара неизплатени обезщетения, сочи съдебен иск, подаден в понеделник и цитиран от Ройтерс.

Искът е подаден във федералния съд в Сан Франциско и е последният от поредицата правни предизвикателства, пред които е изправен Мъск, след като през октомври 2022 г. придоби социалната мрежа за 44 млрд. долара и по-късно я преименува на X.

Другите ищци са бившият главен финансов директор на Twitter Нед Сегал, бившият главен юридически директор на социалната мрежа Виджая Гаде и бившият главен юрисконсулт на компанията Шон Еджет.

Бившите ръководители твърдят, че са били уволнени броени минути след като Мъск поема контрола над Twitter. Те посочват също, че той ги е обвинил неоснователно в неправомерно поведение и ги е принудил да напуснат Twitter, след като са подали иск срещу милиардера в опит да го откажат от предложението му да закупи компанията.

Според иска Мъск е отказал на ръководителите обезщетение, което им е било обещано в продължение на години, преди да придобие Twitter. Ищците твърдят, че всеки от тях трябва да получи едногодишна заплата и стотици хиляди опции за акции.

"Това е наръчникът на Мъск: да задържи парите, които дължи на други хора, и да ги принуди да го съдят", казват бившите ръководители в иска от 39 страници.

Срещу X вече се подготвят два колективни иска, в които се твърди, че дължи на служителите, които са били уволнени след придобиването на Мъск, поне 500 млн. долара обезщетение. Компанията е изправена и пред трети иск от страна на шестима бивши висши мениджъри с подобни претенции. X отрича да е извършила нарушение.

Социалната мрежа беше съдена и по-рано за това, че не е платила на бившата си фирма за връзки с обществеността, на наемодатели, доставчици и консултанти.

От X не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още