IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск съди OpenAI и Сам Алтман за нарушаване на договор

В иска се казва, че сделката за милиарди долари на стартиращата компания с Microsoft е нарушила договор за създаване на "общ изкуствен интелект" за човечеството

17:30 | 01.03.24 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск заведе дело срещу OpenAI и нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман за нарушаване на договор, като твърди, че те са компрометирали първоначалната мисия на стартиращата компания да изгради системи с изкуствен интелект в полза на човечеството, пише Financial Times.

В делото, заведено пред съд в Сан Франциско в четвъртък, адвокатите на Мъск пишат, че съюзът за милиарди долари на OpenAI с Microsoft е нарушил споразумение за постигане на голям пробив в изкуствения интелект, който да е „наличен безплатно за обществото“.

Вместо това OpenAI работи върху „патентована технология, за да извлече максимална печалба за буквално най-голямата компания в света“, се казва в иска.

Съдебната битка ескалира дългогодишен спор между Мъск, който основа собствена компания за изкуствен интелект, xAI, и OpenAI, която получи инвестиция за 13 млрд. долара от Microsoft.

Мъск, който помогна за съосноваването на OpenAI през 2015 г., твърди в съдебния си иск, че е дарил 44 млн. долара на групата и е бил „склонен“ да даде обещания, „включително писмени“, че компанията ще остане организация с идеална цел.

Той напусна борда на директорите на OpenAI през 2018 г. след разногласия с Алтман за посоката на изследванията. Година по-късно групата създаде подразделението със стопанска цел, в което инвестира Microsoft.

Президентът на Microsoft Брад Смит заяви пред FT тази седмица, че макар компаниите да са „много важни партньори“, „Microsoft не контролира OpenAI“.

В иска на Мъск се казва, че най-новият модел с изкуствен интелект на OpenAI, GPT4, пуснат през март миналата година, прекрачвал прага за общия изкуствен интелект (AGI), при който компютрите функционират на или над нивото на човешката интелигентност.

Сделката с Microsoft дава на технологичния гигант лиценз за технологията преди общия изкуствен интелект на OpenAI, се казва в иска и определянето кога е достигнат този праг е от ключово значение в делото на Мъск.

Искът цели съдебно решение дали GPT 4 трябва вече да бъде считан за AGI, като се отбелязва, че бордът на директорите на OpenAI не е подготвен да направи такава преценка.

В иска се добавя още, че OpenAI създава още един модел, Q*, който ще бъде още по-мощен и с повече способности от GPT 4. Твърди се също, че OpenAI е ангажирана съгласно условията на споразумението за основаването си да направи такава технология публично налична.

„Мъск отдавна счита, че AGI създава сериозна заплаха за човечеството, може би най-голямата екзистенциална заплаха, пред която сме изправени днес“, се казва в съдебния документ.

„До днес сайтът на OpenAI Inc. продължава да проповядва, че уставът ѝ гарантира, че AGI е от полза за цялото човечество. Но в действителност OpenAI Inc.е превърната във фактически филиал със затворен код на най-голямата технологична компания в света – Microsoft“, се допълва в документа.

OpenAI твърди, че все още не е постигнала AGI въпреки успеха на моделите ѝ в езикови и мисловни задачи. Големи езикови модели като GPT4 продължават да генерират грешки, измислици и т. нар. халюцинации.

В иска се настоява също OpenAI да бъде „задължена“ да се придържа към учредителния си договор да изгради технология, която не облагодетелства само хора като Алтман и корпорации като Microsoft.

Собствената компания на Мъск xAI е пряк конкурент на OpenAI и пусна първия си продукт, чатбот на име Грок, през декември.

Съюзът между Microsoft и OpenAI е обект на преглед от регулатори в областта на конкуренцията в САЩ, ЕС и Великобритания.

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ изпрати призовки до ръководители на OpenAI през ноември в рамките на разследване на това дали Алтман не е подвел инвеститорите си, съобщават запознати с хода източници.

Разследването беше започнато малко след като бордът на директорите на OpenAI уволни Алтман като главен изпълнителен директор, но дни по-късно го върна на поста му. Оттогава беше назначен нов борд на директорите, който включва бившия главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър като президент.

Компанията прави вътрешен преглед на твърденията на бившия борд на директорите срещу Алтман, който се осъществява от независимата правна кантора WilmerHale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още