IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор проверява дали инвеститорите в OpenAI не са били подведени

Повод за разследването е временното отстраняване на главния изпълнителен директор Сам Алтман миналата година

13:56 | 01.03.24 г.
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) проверява вътрешна комуникация на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман като част от разследване дали инвеститорите на компанията не са били подведени, съобщава Wall Street Journal.

Регулаторът, чието разследване досега не е било обявявано, търси вътрешни записи от сегашни и бивши представители и директори на OpenAI и е изпратил призовка до компанията през декември, посочват запознати източници. Това следва решението на борда на OpenAI през ноември да уволни Сам Алтман като главен изпълнителен директор и да го отстрани от борда. В онези момент директорите заявиха, че Алтман не е бил „последователно откровен в комуникациите си“, но не уточниха какво имат предвид.

Алтман се завърна като главен изпълнителен директор по-малко от две седмици по-късно, която доведе и до смени в управителния съвет, към който той не се присъедини.

Представители на SEC от Ню Йорк, извършващи разследването, са поискали някои висши представители на OpenAI да запазят вътрешни документи.

SEC прилага закони, които забраняват подвеждане на инвеститорите, независимо дали набиращите средства търсят капитал на публичните, или на частните пазари. Комисията често приключва разследвания, без да отправи официални обвинения в неправомерни действия.

Някои от източниците, запознати с разследването, го описват като предсказуема реакция на твърдението на бившия борд на OpenAI от ноември. Един от източниците казва, че SEC не е посочила конкретно изявление или комуникация на Алтман, която смята за подвеждаща.

Гражданското разследване на SEC прониква на заден план, докато представители на OpenAI ухажват инвеститори като част от наскоро затворена търговска оферта, която оцени компанията зад популярния чатбот ChatGPT на над 80 млрд. долара.

OpenAI се управлява от неправителствена организация. Инвеститорите в стопанското подразделение включват служители, рискови инвеститори и Microsoft, която се ангажира с 13 млрд. долара за компанията в замяна на това като цяло 49% дял от печалбата на стопанското ѝ подразделение.

Разследването на SEC разширява нарастващия списък от държавни и правни предизвикателства пред OpenAI, отразявайки интензивния глобален контрол върху бизнес практиките и въздействието на компанията върху света. То показва и как компанията все още се справя с последиците от неуспешното отрстраняване на Алтман миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още