IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман: Решението на борда ме хвана изключително неподготвен

OpenAI засега не планира промени в структурата си, твърди нейният основател

13:49 | 17.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че нощта, в която беше изгонен от борда на компанията, е била „дива“ и се е почувствал „супер объркан“, включително е бил „хванат изключително неподготвен“, пише CNBC.

„Но това е структурата и веднага започнах да мисля какво ще правя по-нататък“, допълва той в интервю, дадено по време на Световния икономически форум в Давос.

„Едва когато някои членове на борда ми се обадиха на следващата сутрин, започнах да си мисля дали наистина не трябва да се върна“, продължава Алтман, припомняйки си драматичния обрат на събитията, довел до отстраняването му (и последващото възстановяване на поста) през ноември. „Като че ли бордът има цялата власт там“, коментира той.

Наистина необичайната корпоративна структура на OpenAI – разработчикът на ChatGPT – е това, което доведе до изненадващото уволнение на Алтман.

Обикновено е рядкост основател да бъде принуден да напусне компанията си, но силата на Алтман е различна от тази на други големи основатели на технологични компании, отчасти защото той няма действителна собственост върху самата организация.

„Нямам капитал в OpenAI’, коментира Алтман по време на изслушване в Сената, проведено през май във връзка с изкуствения интелект.

„Нуждаете се от адвокат или агент“, иронизира го сенатор Джон Кенеди в забележка, която се оказа недалновидна.

Организационната структура на стартъпа за генеративен изкуствен интелект, оценен от частни инвеститори на 86 млрд. долара, определено е объркваща. В крайна сметка тя се оказа лоша за нейния основател както по отношение на запазване на контрола, така и за притежаването на финансов дял във фирмата.  

Запитан дали OpenAI ще промени структурата си и ще се превърне в традиционна компания от Силициевата долина, Алтман е категоричен, че неговият стартъп няма да поеме по този път.

Алтман допълва, че сега не е моментът за преразглеждане на структурата на компанията. Вместо това фокусът е първо върху борда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
... не те ли предупреди изкуствения интелект ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още