IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански регулатор: ChatGPT нарушава правилата за защита на данните

Garante продължава разследването на OpenAI, което започна миналата година

19:06 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Италианската служба за защита на данните е казала на OpenAI, че чатботът с изкуствен интелект ChatGPT нарушава правилата за опазване на информацията. Новината обяви регулаторът, като продължава разследването, което започна миналата година, предава Ройтерс.

Службата, известна като Garante, е една от най-активните в Европейския съюз що се касае до оценяването на съответствието на платформата с изискванията на блока за поверителността на данните. Миналата година регулаторът наложи забрана на ChatGPT заради предполагаеми нарушения на правилата на Европейския съюз за поверителност.

По-късно услугата беше активирана отново, след като OpenAI разгледа редица въпроси, включително правото на потребителите да откажат да дадат съгласието си за използването на личните им данни за обучение на алгоритмите на ChatGPT.

По това време регулаторът заяви, че ще продължи своите разследвания. Оттогава той заключи, че има елементи, показващи едно или повече потенциални нарушения на поверителността на данните, се казва в изявление на Garante, без да се разкриват повече подробности.

OpenAI не е отговорила веднага на запитването за коментар по въпроса.

Днес Garante заяви, че OpenAI има 30 дни да представи аргументи в своя защита. Освен това допълва, че разследването ще вземе предвид работата, извършена от европейска работна група, включваща национални наблюдатели на поверителността.

Италия беше първата западноевропейска държава, която ограничи ChatGPT, чието бързо развитие привлече вниманието на властите и регулаторите.

Съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС, който влезе в сила през 2018 г., всяка компания, за която се установи, че нарушава правилата, е изправена пред глоба до 4% от глобалния ѝ оборот.

През декември властите и правителствата в ЕС се споразумяха за временни условия за регулиране на системите с изкуствен интелект като ChatGPT, правейки стъпка напред към определянето на правила за управление на технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още