IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия спира временно достъпа до ChatGPT заради опасения за сигурността на данните

Властите се опасяват от неправомерно събиране на потребителска информация

18:13 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Италианската агенция за защита на данните дърпа временно щепсела на чатбота ChatGPT на OpenAI, след като е започнала разследване за предполагаемо нарушение на правилата за събиране на данни от приложението с изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Освен това агенцията обвинява ChatGPT, който е финансово подкрепен от Microsoft, че не проверява възрастта на своите потребители. Предполага се, че приложението е подходящо за хора на и над 13-годишна възраст.

OpenAI не е отговорила веднага на изпратените ѝ по имейл въпроси.

От пускането си миналата година ChatGPT предизвика голяма еуфория в технологичния свят, подтиквайки конкурентите да пуснат сходни продукти, а редица компании да интегрират въпросния чатбот или подобни технологии в своите приложения и продукти.

Италианската агенция обвинява ChatGPT в „липсата на каквото и да е правно основание, което да оправдава масовото събиране и съхранение на лични данни с цел „обучение“ на алгоритмите, които са в основата на работата на платформата“.

През януари ChatGPT достигна 100 млн. месечно активни потребители – само два месеца сед пускането си. Това го прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята, сочи проучване на UBS, публикувано през февруари.

Тази седмица Европол предупреди за потенциални злоупотреби с чатбота при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления. Това разширява списъка с опасения, свързани с услугата, вариращи от правни до етични въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още