IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко печели Илон Мъск на секунда?

Въпросът може да се зададе и така: колко печели Tesla?

07:25 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Noam Galai/Getty Images for Heidi Klum
Снимка: Noam Galai/Getty Images for Heidi Klum

Илон Мъск може вече и да не е най-богатият човек в света, но остава на завидното второ място с нетно състояние от близо 199 млрд. долара и диша във врата на първенеца Бернар Арно от LVMH.

Това е завиден капитал, но колко точно печели милиардерът на секунда, се питат от Finbold. А отговорът се крие в дисекцията на активите му.

Нетното състояние на Мъск

Към средата на февруари 2024 г. нетното състояние на Илон Мъск е в размер на 198,9 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Forbes – отражение на успехите му при технологиите, иновациите и предприемачеството. Но през последната година финансовото му положение отбеляза значителна промяна, спадайки от 229 млрд. долара.

Въпреки всичко той остава успешен бизнесмен, което се дължи до голяма степен на представянето на ключови в портфолиото му компании като Tesla и SpaceX.

Състоянието на Мъск идва основно от разнообразните компании, чиито акции притежава.

Според данъчни документи на Tesla, представени пред Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), за 2023 г. компанията има печалба от 17,66 млрд. долара благодарение на двата си основни оперативни сегмента – автомобилите и генериране и съхранение на енергия.

Останалите компании на Мъск – като SpaceX, Starlink, X (бившата Twitter), The Boring Company, xAI, и Neuralink, за разлика от автомобилопроизводителя, са частни, което означава, че не са задължени да представят данни за финансите си. По тази причина изчисления могат да бъдат правени само на базата на данни от Tesla.

 

Та, колко печели Илон на секунда?

Мъск притежава 20,5% от Tesla според документи, публикувани към 14 февруари. Печалбата на компанията за 2023 г. е била 17,66 млрд. долара, което значи, че печалбата от тях за милиардера е 3,6203 млрд. долара миналата година.

Тази сума, която остава единствената налична, трябва да бъде разделена на броя секунди в годината – а именно 31 536 000 секунди в година. Това означава, че ексцентричният милиардер е спечелил 114,80 долара на секунда през 2023 г., 6887 долара на минута и 413 220 долара на час, 9 917 280 долара на ден и 69 420 960 долара за седмица.

Дори и в света на милиардерите състоянието на Мъск е впечатляващо. Въпреки това конкуренцията е ожесточена. След него и Бернар Арно с 219,1 млрд. долара се нарежда Джеф Безос със състояние от 192,5 млрд. долара и Марк Зукърбърг със 166,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още