IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Байдън надделяха убедително в "супервторника"

Настоящият и бившият президент на САЩ се насочват към първо повторение на президентските избори от 1956 г. насам

08:22 | 06.03.24 г. 3
Доналд Тръмп говори пред поддръжници в изборната нощ на "супервторника" в Мар-А-Лаго, щата, Флорида. Снимка: EPA/БГНЕС
Доналд Тръмп говори пред поддръжници в изборната нощ на "супервторника" в Мар-А-Лаго, щата, Флорида. Снимка: EPA/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп постигнаха победи на първичните избори на партиите си в редица щати в цялата страна във вторник и се насочват към историческо повторение на двубоя им на изборите през ноември въпреки ниските рейтинги и на двамата кандидати, съобщава Ройтерс.

Тръмп спечели гласовете на републиканците в десет щата, включително Калифорния и Тексас, които излъчват голям брой делегати. Така бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, която остана единственият опонент на Тръмп, вече няма жизнен път към номинацията. Тя постигна единствената си победа на първичните избори на републиканците във Върмонт според прогнози на Edison Research.

След убедително представяне в 15 щата, където се разпределиха над една трета от делегатите на Републиканската партия в „супервторника“, Тръмп почти сигурно постига третата си поредна номинация за президентските избори, въпреки че трябва да отговаря на множество обвинения по наказателни дела.

Тръмп и Байдън се нападнаха взаимно, след като резултатите станаха ясни. В победната си реч, която произнесе от имението си Мар-А-Лаго в щата Флорида, Тръмп се съсредоточи върху имиграционните политики на Байдън и го нарече „най-лошият президент“ в историята.

„Градовете ни са залети от престъпления на мигранти“, заяви Тръмп, въпреки че данни за престъпността не подкрепят това твърдение.

В изявление Байдън отново нарече Тръмп заплаха за американската демокрация.

„Днешните резултати дават на американския народ ясен избор – ще продължим ли да вървим напред, или ще позволим на Доналд Тръмп да ни върне назад към хаоса, разделението и мрака, които определяха неговия мандат“, допълни Байдън.

Очаква се Байдън да победи на първичните избори на Демократическата партия, въпреки че протестен вот в Минесота, организиран от активисти, които се противопоставят на подкрепата му за Израел, привлече неочаквано силни резултати.

Вотът „не подкрепям никого“ в Минесота достигна близо 20% при над половината от преброените бюлетини, сочат данни на Edison, повече от 13-те процента, постигнати при сходен вот в Мичиган миналата седмица. Въпреки това Байдън спечели в Минесота и още 14 щата, включително гласуването по пощата в Айова, което приключи във вторник.

Той все пак записа една загуба на първичните избори - в територията Американска Самоа, където предприемачът Джейсън Палмър получи 51 гласа, а за Байдън гласуваха 40 души, съобщи Демократическата партия в Американска Самоа.

Още една предизборна кампания между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън – първото повторение на президентски избори в САЩ от 1956 г. насам, е нещо, което малцина американци искат. Обществени допитвания сочат, че както Байдън, така и Тръмп имат нисък рейтинг сред избирателите.

Имиграцията и икономиката бяха основните притеснения за избирателите на републиканците, сочат резултати от екзит полове на Edison в Калифорния, Северна Каролина и Вирджиния.

Мнозинството избиратели на Републиканската партия в тези щати са заявили, че подкрепят депортирането на нелегални имигранти. Тръмп, който често очерня мигрантите, обеща да положи най-големите усилия за депортиране в историята на САЩ, ако бъде избран.

Резултатите във вторник ще засилят натиска върху Хейли да се откаже от надпреварата. Тя не говори публично във вторник, а предизборният ѝ щаб не е предвидил събития в следващите дни.

Говорителят ѝ посочи в изявление, че вотът показва, че „остава голяма група гласоподаватели на първичните избори на Републиканската партия, които изразяват дълбоко притеснение от Доналд Тръмп“.

В Калифорния членът на Камарата на представителите Адам Скиф - водещия прокурор по първото дело за импийчмънт на Тръмп, ще участва на общите избори за наследник на покойната сенаторка от Демократическата партия Даян Фейнстейн. Негов опонент ще бъде бившият бейзболист Стив Гарви от Републиканската партия, който завърши преди конгресменката Кати Портър от Демократическата партия.

Избирателната система в Калифорния, при която напред продължават първите двама кандидати независимо от коя партия са, подтикна предизборният щаб на Скиф да използва необичайна стратегия – той положи усилия да подкрепи Гарви сред избирателите на републиканците, тъй като смята, че той ще вероятно ще бъде по-слаб опонент през ноември от Портър в симпатизиращия на демократите щат.

В Северна Каролина подкрепеният от Тръмп лейтенант Марк Робинсън спечели номинацията на републиканците за губернатор. Робинсън, който ще бъде първият чернокож губернатор на щата, си навлече критики заради остри изказвания за хората от ЛГБТ общността, жените и мюсюлманите. Той ще се изправи срещу главния прокурор на щата Джош Стейн във вероятно една от най-оспорваните надпревари за губернатор в страната.

Поп звездата Тейлър Суифт призова почитателите си да гласуват в публикация в Instagram, въпреки че не подкрепи конкретен кандидат. Предизборният щаб на Байдън се надява Суифт в крайна сметка да подкрепи неговата кандидатура, както направи през 2020 г.

Представянето на Хейли на пъвничните избори на републиканците показва възможните слабости на Тръмп на общите избори. Тя събра 40% от гласовете на избирателите в някои щати, като се представи особено добре сред независимите, добре образовани избиратели, живеещи в предградията, които може да изиграят важна роля в силно оспорваните щати на изборите през ноември.

Около една трета от избирателите в Северна Каролина заявиха, че Тръмп няма да бъде годен за президент, ако бъде осъден за престъпление, а във Вирджиния 53% заявиха, че той ще бъде подходящ, ако бъде осъден.

Байдън също има своите слабости, включително повсеместните притеснения за възрастта му. Той вече е най-възрастният президент в историята на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 1 месец
До: earth1225 направо това ще да е. Тръмп не е на 65-70, а на 77. 4 години е разликата. а както виждаш имаше и по млади които отпаднаха Мисълта в средностатистическия избирател отдавна е изчезнала... как може и двамата кандидати да са с отрицателен рейтинг и пак да ги избират? Основния им проблем е че едно 80% гласуват като на футболен мач... който и да е турият, аз ще си гласувам за моята партия, щото баща ми, дядо ми гласуваха за нея! Отдавна избирателната им сисема има нужда от реформа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
earth1225
преди 1 месец
Според мен на Байдън основния негатив е възрастта.При равни други условия,ако примерно беше на 65-70, Тръмп нямаше да е такъв фактор в надпреварата въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Vayk__
преди 1 месец
Дълбоко се съмнявам Байдрън да е осъзнал, че е надделял над каквото и да било:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още