IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроектът за криптовалутите в САЩ отбеляза първия си голям успех в Сената

Камарата на представителите одобри текста благодарение на подкрепа и от част от демократите

11:12 | 23.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоиндустрията записа най-голямата си политическа победа в историята на САЩ в сряда, когато Камарата на представителите одобри широкообхватен законопроект за установяване на регулации за пазарите на цифрови активи. Текстът бе подкрепен с 279 на 136 гласа, получавайки подкрепа и от част от демократите.

Законът за финансовите иновации и технологии в 21-ви век (FIT21) бележи първия път, когато голям законопроект за криптоактиви е одобрен от една от камарите на Конгреса. Законопроектът сега се насочва към Сената на САЩ, където бъдещето му е много по-мрачно. Подкрепата за него остава неясна там, като съответните комисии не са работили толкова върху въпросите за регулирането на криптовалутите.

САЩ изостанаха от други юрисдикции при установяването на крипторегулации и въпреки гласуването в сряда пътят до прилагането на подобен надзор далеч не е приключил.

„Имаме нужда от правила по пътя“, каза конгресменът Джош Готхаймър (демократ от Ню Джърси), един от демократите, които се противопоставиха на опозицията от страна на Белия дом и водещия демократ в Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите Максин Уотърс. Готхаймър нарече текста „добре аргументирано, обмислено, двупартийно законодателство“ и коментира преди гласуването, че „е подходящо да стане закон, ако работим заедно“.

Като цяло 71 демократи и 208 републиканци гласуваха в подкрепа на законопроекта, срещу трима републиканци и 133 демократи, които гласуваха против.

Президентът Джо Байдън се обяви против законопроекта, но не каза изрично, че ще наложи вето.

Председателят на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър също се обяви категорично срещу законопроекта в обширно публично изявление, твърдейки, че текстът не е необходим и застрашава съществуващите разпоредби за ценните книжа.

Законодателството – до голяма степен придвижвано от републиканците в Камарата на представителите – ще установи режим за регулиране на криптопазарите в САЩ, определяне на защитата на потребителите, определяне на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) като водещ регулатор на цифровите активи и спот пазарите, различни от ценни книжа, и ще дефинира по-ясно какво прави един токен ценна книга или стока.

Според сенатор Максин Уотърс законопроектът има за цел да позволи на криптобизнесите, които заобикалят законите за ценните книжа, да избегнат отговорност.

„Те вече са спечелили милиарди долари от незаконно емитиране или улесняване на купуването и продажбата на криптовалутни ценни книжа“, каза Уотърс. „И републиканците сега предлагат да възнаградим тези незаконни дейности, като ги направим законни“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 седмици
Странно, че има напредък в регулирането в Щатите - до сега на тъмно правеха всичко възможно да сринат тази индустрия - явно големите фондове с крипто ETF-и искат да си защитят интересите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още