fallback

Ромпой потвърди, че ЕС налага нови санкции на Русия от утре

До края на месеца ще се направи преглед на примирието в Украйна, след което ще се решава за отмяната на част или на всички ограничителни мерки

17:38 | 11.09.14 г. 21

Председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой потвърди разпространената по-рано днес информация, че новите санкции срещу Русия ще бъдат въведени от утре (12 септември), съобщава Ройтерс.

Ромпой обяснява, че до края на този месец Комитетът на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел ще направи преглед на изпълнението на мирния план в Украйна. След този преглед ще се вземе решение дали санкциите да не бъдат отменени.

„Ние винаги сме подчертавали обратимостта и скалируемостта на нашите ограничителни мерки. Ако ситуацията на място дава основания, Комитетът е поканен да представи предложения за изменение, спиране или отмяна на набор от санкции, които са в сила, част от тях или всички“, коментира Ромпой.

Европейският съюз прие още в края на миналата седмица санкциите срещу Русия, но забави прилагането им в очакване на оценката на режима за прекратяване на огъня, договорен от Киев и поддръжниците за независимост на украинските Донецка и Луганска област.

В изявление на ЕС се съобщава, че се налага забрана за организирането на дългово финансиране за трите най-големи отбранителни корпорации и три руски енергийни компании. Имената на компаниите не се съобщават в изявлението, а ще станат известни утре, когато ограниченията бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС, пише ИТАР-ТАСС.

В „черния списък“ на ЕС ще попаднат и още 24 души, представители на руските власти, големия бизнес, както и на властите в Донбас и Крим.

Според западни медии компаниите, срещу които са насочени новите санкции, са Роснефт, Транснефт и Газпромнефт – от енергийната индустрия, както и ВПК, Уралвагонзавод, Оборонпром и Обединена авиостроителна корпорация.

Информационната агенция припомня, че руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за вестник "Ведомости" заяви, че Русия ще приеме ответни санкции. По-рано днес помощникът на руския президент Владимир Путин – Андрей Белоусов, посочи, че руското икономическо министерство вече е подготвило мерките и те ще обхванат вноса на автомобили и изделия на леката промишленост.

Темата за санкциите на ЕС и Русия можете да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 08.09.22 г.
fallback