fallback

Дмитрий Медведев: Възобновяването на взаимоотношенията със САЩ е невъзможно

Светът трябва да намали зависимостта си от американския долар, смята руският премиер

21:30 | 15.10.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възобновяването на взаимоотношенията със САЩ е невъзможно. Връзките между Русия и Америка са разрушени от „унищожителните и глупави“ санкции, наложени на Москва заради конфликта в Украйна. Така смята руският министър-председател Дмитрий Медведев, цитиран от CNBC.

Според него и дума не може да става за каквито и да било опити за „възобновяване“ на отношенията, както предложи външният министър Сергей Лавров през септември.

„Това е абсолютно невъзможно. Нека бъда ясен – не ние въведохме тези санкции. Това направиха нашите международни партньори“, коментира Медведев пред CNBC. Той подчерта, че страната му ще преодолее санкциите и вярва, че те ще бъдат отменени в близко бъдеще.

„Нашата цел е да помогнем за възстановяването на мира в Украйна“, коментира още той. Според него това може да се постигне чрез преговори между Централна и Източна Украйна.

Oсвен това той смята, че светът трябва да намали зависимостта си от американския долар. Медведев е на мнение, че глобалната икономика ще извлече ползи от една по-диверсифицирана валутна система.

Руският премиер казва, че няма негативно отношение спрямо долара, но според него съществуващата валутна система трябва да бъде по-балансирана. Той призовава за повече резервни валути, които централните банки да съхраняват под формата на валутни резерви и които да бъдат използвани в международния обмен. Медведев подчертава, че и Русия „наистина зависи“ от долара и американската икономика.

„Сега американската икономика се подобрява, но нямаме доказателства, че тя няма да тръгне надолу отново, а тогава ще страдат всички“, коментира той. „Вярваме, че световната финансова система трябва да се отърси от подобна зависимост.“

Според Медведев не само Русия, но и развиващите се икономики ще извлекат ползи от промяната. В началото на седмицата Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите.

По думите на руския премиер Русия ще може да търгува с Китай директно, заобикаляйки долара. Медведев подчертава, че в споразуменията с Пекин няма политически мотив, но имат икономически смисъл.

Освен това той признава, че Русия трябва да се диверсифицира, да не разчита само на енергийния си сектор, който доминира в икономиката й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
fallback