IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Пред Русия не стои дилемата "Европа или Азия"

Въпреки санкциите вратата към западните партньори не е заключена, посочи руският премиер

17:27 | 19.09.14 г. 3
<p>
	Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Пред Русия въпрос за избор между Европа и Азия не стои на дневен ред, защото самата Русия е и Европа, и Азия.

Това заяви в обръщение към участниците в пленарната сесия "Русия между Европа и Азия: Една нова регионална политика" министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, определяйки названието на конференцията като "достатъчно провокативно".

Медведев изтъкна, че сближаването между Русия и Азия е обективен процес. Той се аргументира с "огромния потенциал" за взаимодействие с азиатските страни по отношение на развитието на Сибир и руския Далечен изток.

Според него мащабът на промените, които настъпват в света и които пряко засягат Русия, принуждава правителството в Москва да търси нови подходи към предизвикателствата, пред които страната се изправя.

"Независимо от това, промяна на модела на развитие не може да има. Приоритетите на курса и системата на руските власти трябва да останат непроменени", коментира премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според министър-председателя Западът "е престанал да признава факта, че Русия има своите собствени национални интереси", считайки, че "единственото решение на всички проблеми в бъдеще е увеличаване на натиска върху Русия".

"Маниерът на налагане на санкциите бе взет при липса на всякакъв вид обвързаност с реални събития. Русия не започна този конфликт, но тя е принудена да реагира", заяви Медведев.

Той припомни, че през миналия век Русия е била многократно подложена на санкции и на външен натиск, но всички опити в крайна сметка са се оказвали неуспешни.

"Те не водят до резултат и този път. Въпреки това необходимо е да се изправим пред истината: конфронтацията и санкциите са нещо абсолютно негативно за всеки. В действителност по вина на Запада бе разклатена стабилността на световната финансова и търговска система", отбеляза премиерът на Русия.

"Въпреки санкциите вратата към западните партньори на Русия не е заключена", каза още той, допълвайки, че Кремъл е готов да слуша Европа и Съединените щати. Разбира се, с уговорката, че и те се вслушат в посланията от Москва.

Премиерът каза още, че правителството няма да промени основните принципи на макроикономическата си политика. Въпреки това ще бъдат извършени "някои корекции, включително и под влияние на външни фактори".

"Без значение как се развие ситуацията с санкциите, основният акцент трябва да бъде върху възхода на вътрешния пазар, и по-специално – по отношение на заместването на вноса", заяви Дмитрий Медведев. Според него редица сектори на икономиката имат значителен потенциал, които би било погрешно да се пропусне.

Медведев също така оповести създаването на фонд на развитие на промишлеността, целта на който ще бъде кредитирането на средни индустриални предприятия. За целта през следващите три години Москва планира да отпусне 18,5 млрд. рубли.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
eleonik1976
преди 9 години
Stupid and naive Bulgarians!! Uneducated and blind people! Before you all jump against Russia and take side on the strong of the day,read and educate yourself of what really is going on worldwide!!http://scgnews.com/the-geopolitics-of-world-war-iii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Русия прави това, от което нашите политици по една или друга причина се отказват! Русия си осигурява възможност за избор. Нашите водачи , нашите селски овчари правят обратното. Задушават с всички сили възможността на страната си на избор! Сам можеш да предположиш чия позиция е глупава и кои са по прости ! Можеш да поставяш условия само ако имаш АЛТЕРНАТИВА! Само *** не се стреми да има алтернатива. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
chervenuh
преди 9 години
Русия вече не може да избира нищо, продаде се на Китай ;)Сега ще я използва и Азия. Късогледи политици и *** народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още