IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна

Нашите газови отношения с Европа са нетленни, посочи руският премиер

13:49 | 24.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Медведев: Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, затова за нарушение на международни договори не може да се говори. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизионната програма "Новини в събота", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки меморандума от Будапеща, на който западните партньори често се позовават във връзка с кризата в Украйна, премиерът отбеляза, че гаранциите на Русия се отнасят за ситуации, при които суверенитетът на Украйна е заплашен отвън. 

"Гаранции за териториалната цялост на една държава може да даде единствено самата държава, нейния народ и нейните власти", заяви Медведев.

Руският премиер допълни, че Москва е готова да обсъди с Украйна графика на изплащане на дълговете ѝ, ако Киев започне да се издължава, пише БТА. Дмитрий Медведев определи като "шантаж" искането на Киев преди да започне изплащането на дълга, да бъде договорен нов график за вноските. 

Медведев призова европейските държави да "седнат и да сметнат с калкулатор" откъде им е по-изгодно да внасят природен газ. Според него американският газ би струвал с 40-50 на сто по-скъпо на европейците.

"Нашите газови отношения с Европа са нетленни. Ние много държим на тях, защото това за нас е много голям и много важен пазар", допълни руският премиер. 

Той увери, че въздействието на западните санкции върху руската икономика е минимално, но подчерта, че според Москва те представляват "ехо от Студената война".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ами тя целта е ядрено оръжие да имат само правилните държави - УСА и ... и май това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още