IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Газовите доставки за Европа зависят от състоянието на Украйна

Русия засилва натиска Украйна да плати част от задълженията си към "Газпром"

09:45 | 20.05.14 г. 1
Медведев: Газовите доставки за Европа зависят от състоянието на Украйна

Газовите доставки за Европа ще зависят от състоянието на Украйна, заяви в интервю за Bloomberg руският премиер Дмитрий Медведев. „Ако украинският пазар е стабилен и ако Украйна изпълнява своите задължения, Европа ще получава това, което има право да получи, в пълен размер”, коментира той.

Медведев коментира още, че за да има ползотворни преговори за цената на природния газ с Украйна, Киев трябва да плати част от задълженията си към „Газпром”. „Трябва да бъде значителна сума, която ясно да показва желанието им да платят своите задължения”, заяви той и допълни, че „не става въпрос за 3%”.

„Ние сме наясно какво е текущото състояние на украинската икономика и не искаме да ни бъдат платени 3,5 млрд. долара наведнъж, но Украйна трябва да даде график за погасяване на тези дългове, особено след като страната получи транш от Международния валутен фонд (МВФ), а и САЩ и ЕС обещаха заеми”, заяви още руският премиер.

През този месец Украйна вече получи първия транш от МВФ в размер на 3,2 млрд. долара. Общият размер на помощта за страната е 17 млрд. долара, допълва Bloomberg.

Припомняме, че „Газпром” изчисли, че задълженията на Украйна за доставките на природен газ са 3,5 млрд. долара. Киев обаче оспорва тази сума и настоява задълженията да бъдат изчислени при цена от 268,50 долара за хиляда куб. метра, каквато беше договорена в края на 2013 г.

От 1 април обаче „Газпром” вдигна цената с 80% до 485 долара за хиляда куб. метра.

Вчера, след среща с европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, енергийният министър на Русия Александър Новак коментира, че Украйна може да плати безусловните си задължения – от януари до края на март цената на природния газ е била на нивото, каквото иска Киев.

Това означава, че страната може да плати задълженията за тези месеци, за да покаже готовност да се издължи, допълни още Новак.

Разговорите за газовите задължения на Украйна ще продължат на 26 май. В тях ще участват представители на ЕС, Украйна и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Абе, моме! Абе, Делянке!Кой получава нещо без пари, а? Второ, криминално проявената персона Юлия Тимошенко - сега видна демократка, е подписала като премиер този договор за цена на газта от 485 долара за 1000 кубика. И демократът Ющенко като агент на ЦРУ и президент на Украйна е подписал закона за неговата ратификация през 2009 г.Хохлите са вътре с двата крака и няма какво да вият срещу цената и срещу санкциите на Газпром, защото те произтичагт от договораЕх, Делянке...ех, писателке
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още