IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как руските олигарси източват държавни средства

Системата в Русия не се основава на традиционна корупция, а на пълното преплитане на публичните услуги с частните интереси, посочва местен икономист

09:46 | 23.05.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как руските олигарси източват държавни средства

Незаконното забогатяване в Русия процъфтява, откакто СССР се разпадна, като за това спомага лошото законодателство, уреждащо взаимоотношенията между бизнеса и държавата, които са се превърнали в огромна схема за източване на държавни средства, пише Ройтерс.

През 2005 г. лично президентът на Русия Владимир Путин инициира мащабна програма за подобряване на намиращите се в много лошо състояние здравни заведения в страната. Пет години по-късно властите разкриха, че доставчиците на оборудване са го продавали на два, а в някои случаи дори на три пъти по-високи цени на болниците.

Дмитрий Медведев, президент на Русия по това време, обяви разкриването на измамата по националната телевизия и я заклейми като „крайно цинична, груба кражба на държавни пари“. Той призова висшите руски правоприлагащи органи сурово да накажат всички участници в измамата.

Бяха задържани заподозряни от всички краища на Русия и през 2012 г. полицията обяви, че 104 души са били обвинени в надуване на цените на медицинско оборудване. Няколко местни държавни служители и представители на бизнеса бяха осъдени за измама и пратени в затвора.

Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание.

Те са продали медицинско оборудване за поне 195 млн. долара на Русия и след това са превели общо 84 млн. от постъпленията в банкова сметка в Швейцария, показват банкови отчети. Става ясно също така, че поне 48 млн. долара от тях са били преведени на компания, която в последствие е участвала в изграждането на луксозен имот в близост до Черно море, наричан „Дворецът на Путин“, откакто бизнесмен заяви, че имотът е построен за президента. Путин отрича да има каквато и да е връзка с имота.

Незаконното забогатяване в Русия след разпадането на Съветския съюз е добре известно на широката публика. По времето на първия постсъветски лидер Борис Елцин олигарсите поеха контрола над държавните дотогава индустрии и забогатяха неимоверно.

При Путин повечето от най-печелившите индустрии на страната, като газовата и петролната, бяха върнати под държавен контрол, като за много руснаци сегашната ситуация е огромен напредък в сравнение с пълния хаос по времето на Елцин.  Путин успя да въдвори ред, а растящите цени на петрола донесоха икономически растеж. Под неговото управление икономиката се е разширила почти двойно като доход на глава от населението.

Корупцията обаче остава много сериозен проблем. Пътят към богатството днес преминава не през присвояването на държавни активи, а през източването на огромния бизнес между държавата и частния сектор, смятат икономистите.

„Системата в Русия не се основава на корупция в традиционния смисъл на думата, а на пълното преплитане на публичните услуги с частните интереси“, каза икономистът Владислав Иноземцев, директор на Института за постиндустриални изследвания.

Хлабавите и лошо прилагани правила създават възможност на държавните органи да сключват договори с компании, чиито собственици остават в сянка или не отговарят на дадените координати. Руското законодателство не забранява изрично тайни споразумения или връзки между конкурентни страни на публични търгове. Точно в тази сива зона, а не чрез незаконните кражби, процъфтява нечистото забогатяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
между другото-абсолютно съм съгласен-където Русия има силно влияние-народа е държан в недоимък...а можеше да теглят кредити и да печатат пари и да вдигнат благоположението на страната си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Аз не съм и няма и да стъпя, но децата ми живеят там вече 10 години, заминаха при чичо си и мой брат, който е там от 30 години, а той замина при брата на майка ни, който е там от 70-те години и е член и спонсор на Републиканската партия, та се случва и аз нещо да поназнайвам. Ама за каунтито нищо не знам! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
+ и още нещо за твое сведение отворко - на щатския референдум имаше положителен изход за амендмънт 64 - и в резултат въпросният щат стана първият в света с прилагането му - на 1 Януари тая година, ако си такъв голям познавач на Америка какъквто си коментатор - ще се сетиш за какво беше предложението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
стъпвал съм , и не само съм стъпвал ами и съм живял 3 години, и за твое сведение последният референдум беше през 2012 заедно с президенските избори - допитвания за каунтито, за и за щата... а няколко месеца преди това имаше вътрешни избори за републиканският кандидат, а а пък още по рано ме призоваваха (на случаен принцип - единствено по регистрация на кола) за съдебен заседател в съседно каунти....а я сега ти кажи - ти стъпвал ли си??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"Как руските олигарси източват държавни средства"Да, те руските олигарси измислиха източването на държавата! хахаха! Те измислиха тайните сметки в Швейцария и офшорните зони са измислени от и за руските олигарси!Обаче източваната руска държава не заяборчлясва, а западните държави затъват от година на година в дългове, напр. САЩ затъват с по $ 2-3 трлн. годишно. - тях кой ги източва...? Това е въпрос с повишена трудност за млади, умни и образовани капиталисти! хахаха!Обаче като гледам повечето постове до тук, особено на активните "русофоб-либерал-капиталисти", очевидно в Ройтерс са убедени, че за такава драйфня вече има създадена предана аудитория! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ти някога стъпвал ли си в Щатите? Кой беше последният референдум, който се състоя там? Кой беше последният президент, излъчен нагоре по веригата? Кой беше последният закон, стигнал до сената по "веригата отдолу"?Последният опит на гарждани да им се чуе гласът беше по-миналата година, когато изтърбушени от кризата хора отидоха на Уолстрийт да протестират и полицията ги смаза от бой , а над тях, по балконите на борсата и банките някакви се лигавеха, черпеха се със шампанско и подвикваха подигравателно...Опитваш се да строшиш *** с този пост, или очакваш четящите да са внимателно залавяни с капан на Витоша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
а ние си имаме България Без Цензура!! истинско "гражданско" движение, на хората- и на гражданина с Мустак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
третия "мандат" - прос азиатски диктатор облечен в псевдо-конституция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Longin
преди 9 години
не се притеснявай - американците си правят избори, референдуми, и определят политиката си нагоре по веригата от 200 години и без модерните технологии - и това което виждаш в белия дом и конгреса е отражение(с некой неизбежни корп. изкривявания) на гражданите отдолу... за разлика от Европа , а и още повеще Азия където на населението му се спуска ОТГОРЕ посоката...и като се появят свързващите мрежови технологии - и на ония отгоре им идва изневиделица избиването на парата в обществената тенджера...това че американците може да са позакърнели последните години за сметка на корпорациите и медиите дето ги "улесняват" и насочват - хич не значи че са забравили как се прави това гласът на гражданина да се чуе "горе" и то толкоз силно че да промени курса!! правили са го и са го доказвали доста пъти! които не може да го види а се радва на третия мапнат на *** - си е негов проблем, хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Много точен и впечатляващ коментар!+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още