fallback

Тримесечната печалба на ВТБ се срина с 98%

Най-значителен натиск върху финансовия резултат на руската банка оказаха кризата в Украйна и поевтиняването на рублата

12:42 | 20.11.14 г. 16

Втората по големина банка в Русия "Внешторгбанк" (ВТБ) отчете спад от 98 на сто на нетната тримесечна печалба за юли-септември спрямо същия период на 2013 г. до общо 400 млн. рубли (8,57 млн. долара). Година по-рано равнището достигна 18,4 млрд. рубли, съобщава Ройтерс.

Равнището остана значително под очакваната от пазара печалба в размер на около 3 млрд. рубли.

Контролираната от държавата банка, която бе санкционирана от Съединените щати и Европейския съюз заради ролята на Русия в украинската криза, публикува 82-процентен спад на печалбата за първото полугодие на фона на забавящата се икономика и геополитическото напрежение в Източна Европа.

"Тримесечието отново ще бъде лошо поради разноските по загубите от кредити, преди всичко свързани с "Мечел", Украйна и рублата. Всичко това ще се отрази на резултатите от нея", каза преди представянето на данните Наталия Березина, анализатор в Uralsib в Москва.

ВТБ е един от основните кредитори на силно задлъжнялата руска добивна компания "Мечел" и призова фирмата в съда, за да се опита да възстанови част от отпуснатите кредити. Според изчисленията на руската банка свързаните с кризата в Украйна загуби пък може да надхвърлят 50 млрд. рубли тази година.

Министерството на финансите на Русия закупи привилегировани акции на ВТБ на стойност 214 млрд. рубли през септември в опит да заздрави капиталовата адекватност на кредитора. Резкият спад на печалбата обаче може да доведе до необходимостта от допълнителни действия от страна на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback