fallback

Орбан: Желаем членството на Украйна в ЕС

Не искаме отново обща граница с Русия, заяви унгарският министър-председател

10:45 | 24.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгарският министър-председател Виктор Орбан си представя, че в средносрочен план разкъсваната от военни действия в момента Украйна може да стане член на Европейския съюз.

„От наша гледна точка членството на Украйна е желателно, но страната трябва да е политически и икономически стабилна и да може да контролира границите си", казва Орбан пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. 

По думите му обаче страната все още не може да функционира самостоятелно. „Ние трябва да изясним на първо време кой ще плаща годишно по около 25 милиарда евро, които ще са необходими за поддържането на Украйна. Това е цената на разхода да държим Украйна извън ЕС", заяви председателят на дясната партия ФИДЕС.

Будапеща иска да наложи Украйна като буфер срещу Русия. „Ние имаме интерес да се гарантира, че ще има нещо между Унгария и Русия - и това е суверенна Украйна", казва Орбан. „Имахме обща граница със Съветския съюз, и отне много време, докато не се отървем от нея. Не искаме това да се повтори".

Орбан коментира и личното си отношение с руския президент Владимир Путин. „Аз водих сериозни и тежки преговори с него. При това имахме както успешни, така и изключително неудобни моменти", казва той.

Припомняме, че през лятото Орбан заяви, че в новия си 4-годишен мандат категоричен приоритет ще е да преследва националните интереси, а не някакъв модел на либерална демокрация. В изказване пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад той посочи като примери за това Сингапур, Китай, Индия, Русия и Турция - страни със силни авторитарни тенденции. По думите му те са показали как можеш да бъдеш успешен на световната сцена без да си либерален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
fallback