fallback

Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Ще субсидираме науката с по 15,56 млрд. долара на година до 2020 г., посочи руският държавен глава

19:56 | 08.12.14 г. 22

Русия трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, заяви президентът на Федерацията Владимир Путин. Повод за изявлението му станаха санкциите на страните от Запада, които ограничиха достъпа на Москва до модерни технологии заради действията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс. 

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като "Роснефт", "Лукойл" и "Газпромнефт", като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища, край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 млн. барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия. 

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на петрол и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ.

Междувременно стана ясно, че Русия няма да участва е утрешната среща в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток". Това съобщи днес пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".

Очаква се страните от Европейския съюз (ЕС), които попадаха в трасето на прекратения проект за газопровода "Южен поток", да приемат утре в Брюксел съвместна декларация, съобщи по-рано говорител на Европейската комисия.

Предвижда се министрите на енергетиката на държавите от ЕС, обхванати в проекта, да се срещнат на работен обяд в ЕК, пише БТА.

Европейските енергийни министри ще участват утре и в заседание на Съвета на ЕС, на което се очаква темата за "Южен поток" да бъде обсъждана, макар да не е залегнала недвусмислено в дневния ред. Според официалната програма Съветът ще разговаря по "последните развития в полето на енергийните отношения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
fallback