IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Ще субсидираме науката с по 15,56 млрд. долара на година до 2020 г., посочи руският държавен глава

19:56 | 08.12.14 г. 22
Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Русия трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, заяви президентът на Федерацията Владимир Путин. Повод за изявлението му станаха санкциите на страните от Запада, които ограничиха достъпа на Москва до модерни технологии заради действията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс. 

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като "Роснефт", "Лукойл" и "Газпромнефт", като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища, край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 млн. барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия. 

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на петрол и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ.

Междувременно стана ясно, че Русия няма да участва е утрешната среща в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток". Това съобщи днес пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".

Очаква се страните от Европейския съюз (ЕС), които попадаха в трасето на прекратения проект за газопровода "Южен поток", да приемат утре в Брюксел съвместна декларация, съобщи по-рано говорител на Европейската комисия.

Предвижда се министрите на енергетиката на държавите от ЕС, обхванати в проекта, да се срещнат на работен обяд в ЕК, пише БТА.

Европейските енергийни министри ще участват утре и в заседание на Съвета на ЕС, на което се очаква темата за "Южен поток" да бъде обсъждана, макар да не е залегнала недвусмислено в дневния ред. Според официалната програма Съветът ще разговаря по "последните развития в полето на енергийните отношения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
danythedog
преди 9 години
DO KOMENTAR 12.ПО ДОБРЕ С ПАРИ И С ВИЗИ ПО ЕВРОПА.ОТКОЛКОТО СЕГА БЕС ВИЗИ И БЕС ПАРИ.ГАНЬОВСКИ ПРОСЕЦИ СКИТАЩИ СЕ ГОЛИ И БОСИ ПО СТАРАТА ИЗНЕМОЩЯЛА И ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗНЕМОГВАЩА КИРЛИВА ЕВРОПА.ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ХА ХАХА.А Я ДА ВИ ПИТАМ ВАС ДАЛИ СТЕ ЧУЛИ НЕЩО ЗА АЗИАТСКО ТИХО ОКЕАНСКИ ЦЕННОСТИ АФРИКО ТИХООКЕАНСКИ ЦЕННОСТИ ИНДО КИТАИСКИ ЦЕННОСТИ,ЛАТИНО АМЕРИКАНО ТИХООКЕАНСКИ ЦЕННОСТИ,И ТЕ ТАКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"но Русия вероятно ще задмине Германия по БВП и ще стане най-голямата икономика в Европа в следващите 20г. "колко забавностудиоа - все по неадекватни коментари вадиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Не на китай, на нас ни предстои отлив на инвестиции, щото сме умиращ кон. Инвестициите се правят, не се чакат. Те са там където има воля да ги правят хората в държавата. Но трябва мозъчен ресурс, дето при нас отсъства. Обаче при китайците, индийците и дори омразните руснаци - при тях го има този ресурс. И не е необходимо да чакат американците да напечатат долари, да им дадат и они да си правят икономика. А ний щото бяхме много послушни и чакахме, затва сме затрупани с технологии и имаме невероятен технологичен прогрес. Е*ат ни отвсякъде, а ний се радваме, че на другите дето се опитват да свършат нещо им се пречи активно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Тези пари ако се дадат за подслушване на Американците ще им измъкнат всите технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
.... ще продължи достаъчно дълго .... обаче !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 8
markov
преди 9 години
По полека с генералните изводи за величието на САЩ. Знаете ли какво е Американски университет: Това е едно място в което Руски математици и физици преподават на Китайски студенти.......На Русия се дължи почти цялата съвременна химия и доста от физиката. Германците и Японците са добри инженери. Американците са добри само в присвояването на труда на другите чрез бизнес хватки ....... в нищо друго :)Това няма да продължи вечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 6
data
преди 9 години
Тоя път ще различно ? Така ли другарю Путин ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 7
serafima
преди 9 години
Това за Нобеловите награди е друга тема. Европа също изпусна мозъците си в САЩ. Колко са нобелистите от Европа в сравнение със САЩ, като си печен знаеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 36
trendline
преди 9 години
Късно е вече за България да излиза от ЕС. Нищо не може да я спаси вече. Бавно, бавно умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 16
redcretin
преди 9 години
И що така настояваш, искаш визи за Европа отново - или?Инак виждам че си расистче, що не се преселиш в лелеяната ти Русия - да те довършат набързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още