fallback

Руснаци планират да създадат „православна“ банкова система

Кредитирането с високи лихвени проценти следва да бъде забранено, а инвестициите трябва да са съобразени с православната нравственост

11:40 | 23.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия възнамерява да изгради „православна" парична система, за да може да се противопостави по-добре на западната финансова система с оглед на срива на рублата от последните седмици. Според модела кредитирането с високи лихвени проценти следва да бъде забранено, а инвестициите следва да са съобразени с православната нравственост, поясняват инициаторите, цитирани от AFP.

Проектът е насочен към „ортодоксални предприемачи, които искат да се защитят по-добре в кризата", казва Дмитрий Любомудров от руската търговска камара в Москва. Говорителят на руската православна църква Всеволод Чаплин добавя, че системата „няма да се основава на лихварството".

За да се изгради новата банкова система, са нужни „400 милиона рубли“ (5,5 милиона евро), които да бъдат набрани от дузина страни, се казва в изявление на групата. Като основа ще се ползват не само законите на Русия, но и "православният морал", който например не търпи сделки с хазарт или с тютюневи изделия.

Предлага се, че новата банка няма да има един собственик, а няколко собственика с равна пакети - не повече от 10 на сто, които да не могат да бъдат препродавани и консолидирани, за да не може никой акционер да съсредоточи в себе си контрола.

Банката ще трябва да изпълнява нарежданията на своите клиенти за извършване на плащания между организациите и да осигурява безопасността на средствата. И при това няма да се занимава с проекти, свързани с повишаване на рисковете, да отпуска заеми и да участва в организация на спекулативна търговия на пазарите на валута и фондовите борси. Това означава, че няма да се включа в лихварство, дейност, която в продължение на дълъг период от време е била забранена в средновековна Европа за католическите християни. Лихварството е грях за християните, припомня Любомудров.

Освен православна банка предприемачите от инициативата предлагат да се създаде фонд за православни инвестиции, който да финансира реалната икономика, придобиване на оборудване, технологии и производствени мощности. Фондът няма да инвестира в производства, които насърчават лоши навици и пороци, например, производството на тютюневи изделия и хазарт. Той също така няма да предоставя финансови услуги на обществото. Като мотив за предложението инициаторите споменават „несигурността на капитализма“. „Благодарение на (президента на САЩ Барак) Обама и кризата ние установихме, че не можем да разчитаме на западната финансова система", казва Любомудров. „Принудени сме да изградим наша собствена система, която да е независима от западните институции".

В момента Русия е разклатена от силен спад на рублата, което може да задълбочи икономическата криза. Причината е сривът на цените на петрола, както и западните санкции заради кризата в Украйна.

Ислямската финансова система в момента е във възход, в рамките на две години обемът се е удвоил до 2 трилиона долара. Консултантската компания Ernst&Young обаче наскоро публикува проучване, според което ислямските банки не са толкова рентабилни, колкото традиционните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
fallback