fallback

"Газпром" придобива 100% от компания изпълнител на "Южен поток"

Oстаналата половина от South Stream Transport BV досега бе собственост на Eni, Wintershall и EDF

21:02 | 29.12.14 г. 10

Руската енергийна компания "Газпром" купува и другата половина от акциите на South Stream Transport BV, предава "Росбалт".

"Днес "Газпром" подписа споразумение с Eni, Wintershall и EDF да придобиe останалите 50% от акциите на South Stream Transport BV... Предишните сделки с миноритарните акционери на South Stream Transport BV са одобрени от Съвета на директорите на "Газпром", посочи в изявление гигантът.

Преди последната сделка дяловете в South Stream Transport бяха съответно 50% за "Газпром", 20% за италианската Eni и по 15% за германската Wintershall и френската EDF.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да изпълни проекта "Южен поток", като вместо това ще отклони посоката на газопровода към Турция. По думите му решението е било взето поради неконструктивната позиция на Европейския съюз.

По-късно министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че страната ни възнамерява да издаде всички необходими разрешителни за "Южен поток".

Заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев обаче също потвърди, че изграждането на "Южен поток" е "затворена страница", като следващият голям проект ще бъде анонсиран в най-близко бъдеще. От турска страна дори има предложения газопроводът да бъде наречен "Турски поток."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
fallback