IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Няма печалба за България от "Южен поток"

Приходите от косвена дейност по газопровода ще са по-големи от транзитните такси, смята премиерът

11:37 | 15.12.14 г. 9
Борисов: Няма печалба за България от "Южен поток"

По „Южен поток” България е подписала договор за пренос на природен газ, но печалба от проекта за страната ни няма. Това коментира по време на среща с българската общност в Берлин премиерът Бойко Борисов.

Малко по-късно днес той ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и очакванията са двамата да обсъдят въпроси от външната политика на ЕС, включително и отношенията с Русия.

Българският премиер коментира пред сънародниците ни в Германия, че ще поиска ясната позиция на ЕС по казуса около газопровода, пише още правителствената пресслужба.

Според Борисов документите по проекта „Южен поток” са съзнателно крити досега. Новото правителство се е запознало с тях и изводите са, че приходите от косвена дейност биха били по-големи от транзитните такси.

В своите разговори премиерът е дискутирал и слабостите на предишното управление, довели до финансов дефицит в бюджета, и надеждата си Германия да помогне на страната да преодолее натрупаните негативи.

Той коментира още и дълговете на страната - нужния до 2 млрд. лева заем за Фонда за гарантиране на влоговете в България, чрез които да се изплатят държавно гарантираните средства в банката с отнет лиценз – КТБ, големите задължения на държавната Национална електрическа компания (НЕК), които вече са над 3,5 млрд. лева, както и неизплатени договори на общините по различни програми.

Премиерът е представил и обсъждания със синдикатите Меморандум за пенсионната реформа.

В него е предвидено от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране, както и на свободен избор на лицата, родени след 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия  в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
До вчера изпращаше своя заместник Томислав Дончев да спасява и лобира за ЮП а днес вече като видя че Путин показа среден пръст на Еврогея започна пак с колко вреден бил ЮП за България.Ами за турция господин Борисов какви ще са печалбите ? А Германия господин Борисов има ли печалба?- Що не пита Меркел господин тъпоумник ! с такива политици като теб и плевнелиев скоро ще дори ще изчезнем от картата на европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
varna333
преди 9 години
ти май си от друго потекло ! твоето потекло е на юг от България а шуменски турчин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
evg9
преди 9 години
Голяма българска банка фалира заради Южен поток, и България плаща депозитите на вложителите и - това е печалбата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
Печалбата ще я види той (и "експертите" като И.В., К.С.) когато почне да плаща за транзита на турчиляка, когато му съкне транзита от тук, когато му се свие оборота на Булгаргаз на 1/2 и т.н. и т.н. Да не говорим за пропуснати ползи. Колко раб. места изтърва покрай строителство и подръжка, хеле в депресивната северна България... Някой помни ли, че ББ спирайки Белене, обещаваше да строи газова централа там с газа от ЮП ? Изобщо всичко тук е пред закриване. Само молове да има, че някак непрестижно е да се купуват парцали от Димитровград и Илиянци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
тоя човек два пъти едно и също нема да каже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Премиера очаквал Германия да помогне...И защо очаква Германия да го направи? Да не би да има някакво нова философско-историческа теория, че сме от едно и също потекло с немците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още