fallback

"Газпром" е напът да стане най-големият газов оператор в Турция

Сделката ще бъде осъществена чрез дъщерното дружество на руския гигант Gazprom Schweiz AG

11:41 | 12.01.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Gazprom Schweiz AG, част от групата "Газпром", е подала заявка за закупуване на дял в турската газова компания Akfel Gaz. Сделката ще превърне руския гигант в най-големия газов оператор в Турция, предава "Вести".

Поемането на контрола в Akfel Gaz "Газпром" ще осъществи чрез закупуване на дяловете на четирима турски граждани – Фатих Балтаджи (ръководител на Akfel Holding, контролираща Аkfel Gaz), Мурад Абдурахман Балтаджи, Мехлика Бетул Балтаджи и Мелик Балтаджи.

Работата на Gazprom Schweiz е фокусирана върху богатия на ресурси регион на Каспийско море. Общите резерви на природен газ в Казахстан, Узбекистан, Азербайджан и Туркменистан са около 11% от световните резерви. В рамките на групата "Газпром" компанията Gazprom Schweiz е отговорена за закупуване на природен газ в тези страни, се посочва на интернет страницата на дружеството.

Очаква се правителството на Турция да разглежда в близките седмици молбата на "Газпром". Ако тя не нарушава местните антитръстови закони, споразумението вероятно ще стане факт.

Това не е първата сделка за "Газпром" на турския пазар. През август 2012 г. Akfel Gaz подписа 30-годишен договор с "Газпром" за доставка на 2,25 млрд. куб. метра. В края на 2014 г. Руският гигант подписа меморандум с Botas за изграждане на газопровод по дъното на Черно море до Европа, заобикаляйки България, който ще замени доскорошния проект "Южен поток". Новият газопровод ще пренася 63 млрд. куб. метра на година, в това число 13-14 млрд. куб. метра газ за Турция, която консумира до 48 млрд. куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
fallback