fallback

Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Властите в Москва смятат рейтингите за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната

11:25 | 19.01.15 г. 55

Руската централна банка (РЦБ) няма да обръща внимание на последните оценки на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody's, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Причината е, че властите в Москва смятат тези оценки за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната.

Според сега действащия закон, въведен с нормативен акт на централната банка, Русия използва кредитните рейтинги, присъдени от S&P, Fitch Ratings или Moody's, при определянето на финансовото състояние на институции, общини, ценни книжа и други. След влизането в сила на решението на Съвета на директорите на РЦБ Москва вече ще може да определя кредитоспособности по собствен модел, пише руският портал "Вести".

През март 2014 г. Русия анексира Крим, който гласува в полза на отделянето си от Украйна. Впоследствие заради спадащите цени на енергийните суровини руската икономика бе поставена под силен натиск, което наложи корекция на оценките за банки, предприятия и други емитенти от страна на трите големи рейтингови агенции.

За последно кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings.

Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца. Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира пред Bloomberg Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
fallback