IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Властите в Москва смятат рейтингите за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната

11:25 | 19.01.15 г. 55
Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Руската централна банка (РЦБ) няма да обръща внимание на последните оценки на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody's, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Причината е, че властите в Москва смятат тези оценки за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната.

Според сега действащия закон, въведен с нормативен акт на централната банка, Русия използва кредитните рейтинги, присъдени от S&P, Fitch Ratings или Moody's, при определянето на финансовото състояние на институции, общини, ценни книжа и други. След влизането в сила на решението на Съвета на директорите на РЦБ Москва вече ще може да определя кредитоспособности по собствен модел, пише руският портал "Вести".

През март 2014 г. Русия анексира Крим, който гласува в полза на отделянето си от Украйна. Впоследствие заради спадащите цени на енергийните суровини руската икономика бе поставена под силен натиск, което наложи корекция на оценките за банки, предприятия и други емитенти от страна на трите големи рейтингови агенции.

За последно кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings.

Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира пред Bloomberg Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
http://***.***.ru/vacancy/view/7373999/че да ти кажа на мен ми изглеждат като в БГ. Правя уговорката, че може и да бъркам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
"Аз само се надявам ЕС да приеме Регламент за финансиране на НПО и политически партии, като страни които забраняват финансиране от ЕС и за тях да бъде забранено да финансират организации в ЕС." В България няма да останат НПО-та бе пич:) те 2/3 са с щатско финансиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И айде да ти върна куртоазията за глупостите, дето пиша!Ти си най-обикновен плямпалник и повтаряш идеологеми в хор с целата менажерия от горди евроатлантици, вдигнали чело и корава десница срещу вековния ни поробител Путин! До там си!Хайде опровергай ме, като ми дадеш убедителнна икономическа причина да се свали точно сега рейтинга на Русия! После аз ще ти кажа мойта версия и ще видим кое звучи по-убедително. ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И какво ще стане с тези, дето дават кредитите, като спрат да дават кредити? Какво ще стане с тези, дето са се занесли на пи^ка си майна да прадават мерцедеси и разни партакеши на Витя и Ваня, като Витя и Ваня спрат да ги купуват? Имаш ли идея някой да стана по-добре, откакто започна атаката срещу Русия? Щото аз знам много, дето станаха мнооооо, ама мноо по-зле! И за кво беше това? Заради една шепа дбилизирани нацита и откровени *** в Киев? За "Слава нации!" и "Москали на ножи!"? Или това е изпреварващ удар заради намерението на Русия и Китай в средносрочен план да спрат да ползват услугите на тези, дето правят рейтинги?И да не се окаже, че Западът и мишоците с рейтингите и санкциите не са толкова хомогенна структура и си имат доста силни вътрешни противници и че Путин играе комбина точно с тях! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Бе остави ни нас русофилите настрана - ние сме изчезващ вид в България! Ние не ползваме кредити и не разбираме от такива работи! хахаха...Витя и Ваня ако не са разбрали още до къде ще ги доведе животът на кредит, по-добре и да пропуснат това благо! Ако Русия ще го кара като Гърция, по-добре и тя да пропусне, та ако ще и в 19 век да се върне!Ако имат какво да предложат на останалия свят и срещу него да получават кинти, които да отиват в руски банки, после те ако щат да кредитират, ако щат - да не кредитират Витя и Митя! Това е динственият път пред Русия, ако иска да остане с това име и в тези си граници! Това не е България или Унгария, не е даже Франция! Тази държава трябва да има собствен път, иначе ще изчезне!Путин, Мутин... все това кой! Оставиш ли се на рейтингите на мошеници като С&П и Ко, по добре сам се гръмни - по-малко ще се мъчиш и по-малко унижения ще търпиш!Русофили - русофоби, комунисти, капиталисти, онанисти.... думи некви...! Там нема кинти, момче! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Вие русофилите това си знаете - газ и ракети.Гледат ги световните банки, които дават на Ваня и Витя кредити за апартаментче в Масква и кредитни карти с които да си плащат на почивката в Гърция и лизинг за ладичката или мерцедеса, гледат ги фондовете, които строят офиси и МОЛове и дават работа на Витя и Ваня, гледат ги индустриалните гиганти, които строят производствени предприятия там.Да обобщим, на Владимир Владимирович и на олигарсите му не им пука от рейтингите, за тях са важни газа, ракетите и оловото, но на Витя и Ваня ще им се Е** ****** и ще се върнат 100 год. след маймуните, да обменят рубли на черно и да плачат пред посолствата за визи, да мажат филии с боя за обувки и ред други неща, познати от близкото минало. Та,. това русофилите сте всъщност путинофили. Ако наистина сте РУСОфили няма как да се радвате, докато гледате как Владко закопава матушка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Сега остава да разберем дали са само тези пазари и дали въобще системата, работила до сега по този начин, ще продължи и занапред. Има индикации, че доста неща в близко бъдеще няма да са така, както сега изглеждат. Всъщност, то май цялата драма от там тръгна - отчаян опит да се спре нещо, което застрашава статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ми аз няма да ти правя оценки на това, което си написал - ти сам ще си направиш, когато ми отговориш на неколко въпросчета, as follows:Кои точно хора, правещи бизнес с Русия, ще спрат да го правят заради тези рейтинги? Германия ще спре да купува газ от Русия? Или Булгаргаз? Или Шел и ОМВ ще спрат да зареждат от Лукойл? Или американците няма да купуват руски ракети за космическата си програма? Или китайците ще върнат партидата Су 35, за която чакат повее от 10 години? Или индийците ще спрат да купуват Т90 и подводници? Или Ердоган ще откаже на Росатом реакторите и енергийните си проекти? Или ако утре Путин свали ембаргото, поляците няма да изнасят ябълки и домати в Русия? Заради рейтингите ли Оланд спря Мистраллите и имаш ли идея колко ще му пука за рейтингите, ако някой му подскаже как по-бързо да ги достави на Русия?Тези рейтинги касаят само финансовите пазари, от които Русия е изхвърлена в момента! Поне от тези, на които им пука от тези рейтинги, щото те сами си ги пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Странно как не глупав човек като теб, може да е толкова болен русофил, че да почне да пише ПЪЛНИ глупости.Дали Русия гледа тези рейтинги или не на никого не му пука. Хората, правещи бизнес с Русия ги гледат. Агенцията си публикува оценката и не и пука кой я гледа. Та.. Путин ако иска да я гледа ако иска -не това не му помага никак, нито пък агенциите ще си кривнат шапката от това,. Без значение дали гледа или не, рублата е у тиквите,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Точно наоборот, момченце! Когато разни пишляци се наиграят и оплескат сичко, идва чичкото със зелените дрехи и турга ред. Там вече има значение само на кой колко му е голема тоягата и колко са му жилави кунките да млати с нея! Тогава и ще се види какво и от коя страна държи твоят приятел... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още