IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Властите в Москва смятат рейтингите за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната

11:25 | 19.01.15 г. 55
Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Руската централна банка (РЦБ) няма да обръща внимание на последните оценки на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody's, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Причината е, че властите в Москва смятат тези оценки за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната.

Според сега действащия закон, въведен с нормативен акт на централната банка, Русия използва кредитните рейтинги, присъдени от S&P, Fitch Ratings или Moody's, при определянето на финансовото състояние на институции, общини, ценни книжа и други. След влизането в сила на решението на Съвета на директорите на РЦБ Москва вече ще може да определя кредитоспособности по собствен модел, пише руският портал "Вести".

През март 2014 г. Русия анексира Крим, който гласува в полза на отделянето си от Украйна. Впоследствие заради спадащите цени на енергийните суровини руската икономика бе поставена под силен натиск, което наложи корекция на оценките за банки, предприятия и други емитенти от страна на трите големи рейтингови агенции.

За последно кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings.

Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира пред Bloomberg Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ето ти отговора защото до сега всичко беше основано на долара. Икономиките на чайниците, матушките, както и на бразилците и *** в Индия обаче не са това, което са,а чайниците са най-големите в момента и хората поискаха реформа във МВФ за даване на повече права и роформа във SDR's. Американския конгрес обаче решили, че няма да давали повече квоти не само на Бриксови, но и на други като Мексико наприер. Хората решиха, че няма да са повече слуги и спретнаха тяхна IMF както и AIIB. Защо ли го правят мама му стара?!? Когато има 5 рейтингови агенции по цял свят не само в една държава и по всичките 5 агенции си свериш часовника, тогава е обективно. Мисля, че и Максито ти го обясни защо Лимона Беар Стърнс, Уелс Фарго, Фреди Мак, Морган Стенли и т.н. имаха рейтинг AAA+ и после стана така, че бяха фалирали всичките от до. И се наредиха на опашка после за милостиня е това кво е? След 2008 светът видя, че не може повече да им ползва глупостите и реши, че трябва да има алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 6
многодобре
преди 9 години
Кой е предполагал,че властимащите в САЩ ще "изтрещят" до такава степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Никой не ми отговаря, защо заплатите в Русия за по-малки от тези в България. Аз съм простоват човек и не знам какво е ФЕД или ОЛП. Но имам простичко обяснение - руснаците са по-мързеливи от българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Я кат си толко ербап, кажи що сайта им се казва "***".ru, а не "работы.ру". Жокер: има връзка с наблюдението ти за GDP в един от постовете ти..По темата: няма проблем да си направят рейтингови системи и чайна и матушка, има обаче 1 по-важен въпрос:Защо досега са ползвали "лошите американски", вместо да си направят собствени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 9
Макс
преди 9 години
Много правилно, рейтингови агенции, които дават рейтинг ААА и на другия ден банката Лемон фалира.Доста хора, които твърдят че пиндостан не може да фалира щото е собственик на печатницата, да вземат да си отворят учебниците по пари и банки. Напечатването на зелена шума и нулирането на дълга на пиндоправителството е термоядрена бомба във финансите. Демек ФЕД, който държи 60% от дълга на пиндо правителството ще напечати шума, за да нулира публичния дълг. ФЕД като кредитор ще си направи харакири. Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
*ахти гадния путин, отде се е научил да прави така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Още малко и за *** няма да има парички.ВПутин е разкрит, че финансира както крайно леви така и крайно десни партии в ЕС, с цел да го разбие отвътре.Аз само се надявам ЕС да приеме Регламент за финансиране на НПО и политически партии, като страни които забраняват финансиране от ЕС и за тях да бъде забранено да финансират организации в ЕС.Леле какъв вой ще настане в Атака, ЛьоПен и другите рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
даже аз виждам България с по-стабилен дълг от САЩ например ето ...Debt as % of GDP19.57%http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgariaDebt as % of GDP104.66%http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/unitedstatesобясни защо ние имаме кредитен рейтинг BBB- не знам си кво си а САЩа ААА+ айде обясни ми. Че те щели да и нямали проблеми да върнат тея 104% дълг а ние няма да върнем нашите 19% ееее ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
Също обясни след като ние нямаме санкции в България имаме достъп до кредитиране, че и взимаме заеми нон стоп, имаме достъп до западните пазари акции и всичко ще е западна манна небесна, защо нашия кредитен рейтинг е такъв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
На тебе грешката ти е,че смяташ всичко в долари завинаги напред във времето .... Хората явно не го смятат във долари напред във времето. Това, че американските агенции така са им продиктували и така са направили това е публична тайна. Те не го правят само с Русия за сефте, те са го правили с много други държави като по този начин предизвикват фалити, чудеса и т.н. Забрави ги тея долари просто ги забрави те вече не са меродавни за напред във времето .... Ще има смяна на квотите в МВФ не се стряскай при SDRs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още