IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Властите в Москва смятат рейтингите за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната

11:25 | 19.01.15 г. 55
Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Руската централна банка (РЦБ) няма да обръща внимание на последните оценки на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody's, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Причината е, че властите в Москва смятат тези оценки за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната.

Според сега действащия закон, въведен с нормативен акт на централната банка, Русия използва кредитните рейтинги, присъдени от S&P, Fitch Ratings или Moody's, при определянето на финансовото състояние на институции, общини, ценни книжа и други. След влизането в сила на решението на Съвета на директорите на РЦБ Москва вече ще може да определя кредитоспособности по собствен модел, пише руският портал "Вести".

През март 2014 г. Русия анексира Крим, който гласува в полза на отделянето си от Украйна. Впоследствие заради спадащите цени на енергийните суровини руската икономика бе поставена под силен натиск, което наложи корекция на оценките за банки, предприятия и други емитенти от страна на трите големи рейтингови агенции.

За последно кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings.

Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира пред Bloomberg Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И много ми е интересно какво ще се случи, ако в един момент Русия откаже да си плаща дълговете към банки, които подкрепят санкциите? Ей така, просто откаже! Какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"Това е все едно в училище да напишат на Иванчо двойка, а той да каже"Аз тази двойка няма да я вземам под внимание" Неее, това е все едно Иванчо да се е преместилл в друго училище, а в старото заядлива даскалица да продължава да му пише двойки... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 4
crammer
преди 9 години
Хахаха...и как ще привличат инвестиции, сигурно с държавни укази и обещания. Смешници! Путин най вероятно вече е наредил да се сформира Руска рейтингова агенция, както и веднага да се свали кредитния рейтинг на САЩ и другите злодейни наций...ААА за Русия и хоп ще се напълнят с долари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Мога и съм писал и на мандарин на моята клавиатура. Но! проблема е, че някои хора си мислят, че с контрол, манипулация и ограничения могат да спрат прогреса (това се отнася впрочем и за САЩ в някои отношения).Показателно е, че ***.ru е на латински, а не на кирилица. Показателно е, че основния език на клавиатурите на руските лаптопи също е английския. Показателно е, че като се сдуха работата покрай рублата всичко живо отиде при гущера.Тези неща може на някого да са неприятни, може да му се иска вместо гущери хората да купуват рубли или юани или дори левове, само че очевидно не е достатъчно да завладяваш разни черноморски полуостровчета и да правиш бясна пропаганда в територията над която властваш.Борбата е за доверие, надмощие, контрол. Всеки иска. И *** и бардак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
а и също народите това, че са по-бедни от САЩ не значи че са по-прости от тях. Ние българите по кухи ли сме от САЩ да не ядем доматите с колците или да живеем в пещери както в някои държави? Нали има интернет четем образоваме се и т.н. Но богатите не разрешават на бедните да надигнат глава това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
мне друже, не могат да вдигнат лихвите на тоя долар, не могат защото тогава няма да могат да си покриват разходите по изплащането. Нали имат дефлация еее като имаш такова нещо как ще покриеш на 4 трлн. лихвите ми те тряя да напечатат 16 трлн. еее да ама за да напечатат толкова някой трябва да им купи облигации за много пари. Е кой има толкова пари, че да им ги купи??? Ми никой много просто никой няма такива пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
тъй печатането им е 4+ трлн. не 2+ и както се вижда май никой им няма доверие, но доверието вашите приятели американците поддържат с бомби. Който не им вярва бомбардимон. За сега доверието се поддържа със страх. Ако мислиш, че на Франция(западна държава) както и на Германия не им е писнало на щеката от "доверието" към американците много се лънготиш тряя да ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
До известна степен съм съгласен с теб, но признай, че народите за които говориш са просто по-назад в еволюцията по всички обективни критерии. Ако те в момента се усещат как ги *** с долара, представи си САЩ колко опиколки са пред тях, а скоро и с +1, когато вдигнат лихвите на долара. Тогава източните народи ентусиасти пак ще са с пръст в устата. Те просто догонват, както до преди 25 години братушките с наше съдействие копираха компири, така в момента копират финансови и др. технологии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
относно за кирилизацията както и други special signs в системите ако се въведе, може би някой няма да може да пише на кирилица или на китайски не мислиш ли?? Или ти можеш на иврид, на индийски и на китайски да си пишеш от твойта клавиатура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Тва трябва да е оправдание да не си направиш рейтингова агенция ли? Ти сериозен ли си?! :-DДоверието е в основата на всичко от малък бизнес до централно банкиране и всякакви други измислени конспирации. Трябва да си изключително, как да кажа, НЕДАЛНОВИДЕН, за да не зацепиш какво означава да имаш рейтингова агенция. В този смисъл изказването ти е просто смешно..п.с. САЩ с всичките си изцепки от последното време покрай напечатването на 2+ трлн. долара имат доверието на по-голямата част (териториално, икономически и демографски) от света от колкото Путь и мижатурското му нардче от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още