IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Властите в Москва смятат рейтингите за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната

11:25 | 19.01.15 г. 55
Русия няма да взима под внимание оценките от трите големи рейтингови агенции

Руската централна банка (РЦБ) няма да обръща внимание на последните оценки на рейтинговите агенции S&P, Fitch и Moody's, направени след 1 март 2014 г., когато конфликтът в Украйна се задълбочи. Причината е, че властите в Москва смятат тези оценки за пристрастни и неопределящи обективно кредитоспособността на страната.

Според сега действащия закон, въведен с нормативен акт на централната банка, Русия използва кредитните рейтинги, присъдени от S&P, Fitch Ratings или Moody's, при определянето на финансовото състояние на институции, общини, ценни книжа и други. След влизането в сила на решението на Съвета на директорите на РЦБ Москва вече ще може да определя кредитоспособности по собствен модел, пише руският портал "Вести".

През март 2014 г. Русия анексира Крим, който гласува в полза на отделянето си от Украйна. Впоследствие заради спадащите цени на енергийните суровини руската икономика бе поставена под силен натиск, което наложи корекция на оценките за банки, предприятия и други емитенти от страна на трите големи рейтингови агенции.

За последно кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings.

Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира пред Bloomberg Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ми що тогаз янките са налазили с армия сичките земни кълбета и наливат в оръжие и джагали да го носят 600-700 млрд. гущера сека година? Бая голема част от 18-те трилиона борч са им от оръжие и войни, които не са спирали да водят от 100 години!!!И как точно никой няма да позволи на путь да използва ядрено оръжие? То да не се прави за културни нужди? Щото е много евтино и лесно за правене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Ми не им вярва много ясно :), проблема е че джуджето много късно се усети и ся го е яд, щото е прецакан. От грешната страна на тоягата (ку*ра) стои.Ти да не би да вярваш на стандартно бедните, мадурис или агенция пич?Голямата игра е мижай да те лъжем, а сега излъгания си мисли, че може да раздава шамари като прави военни маневри - нищо подобно. Отдавна е измислено оръжието с което можем да се затрием до крак, затова по хитрият, а не по силният ще надделее. Никой няма да позволи на путь, обама или пък ахмединеджаб да използва ядрено оръжие. Всичко останало е мимолетно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
В света на бизнеса властват данните.Сега сме свидетели на друго.Разчистване на "сметки" чрез всевъзможни "лостове".Как да вярва човек на хората стоящи зад тези инсктитуции,като вижда, колко са зависими самите те от прищевките на "чичо Сам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Руснаците в момента вследствие на санкциите са отрязани от финансовите пазари на запад, така, че и да искат, не могат да се финансират от там и ще търсят други начини. Търпят обаче и сериозни загуби от замразени активи, които ще опитат по някакъв начин да компенсират. Ако тука из чатовете разни тикви си играят на анализи, в Москва никой вече няма илюзии, че това е война и от нея се излиза или като победител, или като победен. Гледа се крайният резултат, а не средствата и правилата. A la guerre comme a la guerre ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Мне аз бих направил следното, връщам им парите бия им ги в челото с лихвите им там: "Ето ви кинтите". После взимаш кредит от другаде да не са само американски и европейски банки. Бих попитал Япония нищо, че там уж са съпричастни на запада, те там си плетат тяхната кошница, че държавата им е без грам ресурси а са ресурсите са на безценица и Русията им е дюшиш. Когато се успокоят нещата "западните кредитори" ше искат пак да са на техния пазар, ама тогава бих ги пуснал избирателно ..... Връщаш парите на запада и с това показваш на другите "т.е. ***", че може да ти имат доверие и взимаш от тях. Като например от BRICs Bank или от AIIB
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ти ги остави тези с доверието за лапетата! На мен трудно ще ми обясниш къде отива доверието, ако съм държал пари в твоя банка и сега не мога да ги ползвам заради санкции или ако съм платил милиарди за стока, която ти отказваш да ми предадеш! Това е война и в нея няма място за доверие между противниците! Когато свърши войната и слегне пушилката, се правят мирни конференции и се възстановява доверието...Щото напр. ако франсетата не предадат мистралчетата, не върнат парите с неустойките, руснаците може и да не чакат а разни базирани на запад съдилища да се ослушват с правосъдието и заводът на Рено в Русия може и да си смени чорбаджията... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 7
abdul
преди 9 години
Естествено! Направи си ти рейтингова агенция и прогнозирай по-добре! Ако има кой да ти купи прогнозичките - добре, ако не - отиваш да продаваш домати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 5
крас
преди 9 години
През 2008 година по време на СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН същите тези S&P, Fitch Ratings или Moody's дадоха рейтинг ААА на облигационни пакети които месец след това се оказаха токсични!!В съдебните заседания срещу ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ издали тези токсични облигации, представителите на S&P, Fitch Ratings или Moody's твърдяха, че дадените от тях рейтинги не били нищо друго освен ТЯХНОТО МНЕНИЕ, което по никакъв начин не е ангажиращо с отговорности!S&P, Fitch Ratings или Moody's са основните ВИНОВНИЦИ предизвикали с НЕОБЕКТИВНИТЕ СИ ПРЕЦЕНКИ за надуването на строителния балон който гръмна през 2008 година в САЩ !!Вместо да се заврат в *** *** тези АГЕНЦИИ с оценките си сътвориха нов балон - ШИСТОВИЯ !Благодарение на тези измамници сега на пазара се въртят ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ ЗА НАД ЕДИН ТРИЛЬОН ДОЛАРА!Падането на цената на ПЕТРОЛА ще доведе до взривяването на шистовия балон и тогава отново пак ще цъфнат НАДЦЕНЕНИТЕ рейтинги дадени от тези компании на шистовите облигационни пакети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
тва не е добре друже, щом си поел задължение тряя да си ги платиш, както си ги взел. Иначе няма да има доверие. Плащаш си ги и толкоз иначе после пак ше кажат UK, USA има повече доверие в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Чек да ти отговоря и на тебе с твойте заплати та тъй ...ето ти директен валутен конвертор, че ти пак прехвърляш в долари а лева падна спрямо долараhttp://coinmill.com/BGN_RUB.html#BGN=500мин. българска заплата 340лв. = 13142.05руб.що годе добра заплата София1200лв. = 46383.71руб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още