fallback

Анализатори: Русия обмисля създаването на марионетна държава в Украйна

Западните служби за сигурност допускат промяна в плана на Путин чрез създаване на "Новорусия" върху откъснатите от Украйна земи

12:13 | 29.01.15 г. 23
Автор - снимка
Редактор

Има данни, че Кремъл променя подхода си към Украйна и цели създаването на отделна държава в източната част на страната, пише Financial Times в свой анализ.

Войната в източните региони на Украйна продължава да ескалира след нарушението на примирието от Минск от страна на про-руските сепаратисти миналата седмица. Западът се опитва да намери бърз отговор на кризата. Европейските лидери обмислят нови, по-сурови икономически санкции срещу Русия, като ефектът от прилагането им върху руската икономика до момента е силно осезаем. Въпреки това дори и нови санкции изглежда няма да доведат до промяна в политиката на Кремъл.

Боевете от началото на годината са някои от най-кървавите епизоди на 10-месечния конфликт. Подкрепяните от Русия сили започнаха масирана офанзива на няколко фронта срещу украинската армия. Подписаното примирие от Минск миналия септември е изцяло забравено.

Повече от 5 000 украинци са били убити до момента, а 11 000 са инвалидизирани или сериозно ранени, заяви американският посланик в ООН Саманда Пауър пред Съвета за сигурност в понеделник. Стотици бройки военна техника, включително танкове, тежка артилерия, бронирана техника, противовъздушни оръдия, както и муниции, пресичат руската граница от началото на годината, показват данни на НАТО. През последната седмица двустранни срещи между НАТО и украинските служби за сигурност споделиха доказателства  за това. Към момента в Украйна има повече управлявани от руснаци високотехнологични и ракетни системи с далечен обсег, отколкото имаше при свалянето на малайзийския самолет MH17.

И докато дейността на Русия на бойното поле е добре известна, намеренията ѝ остават трудни за разчитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
fallback