IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проруските сепаратисти подновиха военния конфликт с Киев

Бунтовниците нарушиха примирието, което накара ЕС и САЩ да обмислят сериозно затягане на санкциите срещу Москва

16:59 | 26.01.15 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници отстраняват артилерийски снаряди от улиците на Мариупол, който попадна под обстрела на про-руските сепаратисти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници отстраняват артилерийски снаряди от улиците на Мариупол, който попадна под обстрела на про-руските сепаратисти. Снимка: Ройтерс

В понеделник проруските бунтовници в Източна Украйна започнаха нова офанзива, която доведе до пълномащабна война в региона след петмесечно примирие. Това накара САЩ и Европейският съюз (ЕС) да заплашат Москва с по-строги санкции, пише Ройтерс.

Вашингтон и Брюксел обмислят новите мерки, след като обвиняват Русия в открита подкрепа на последното настъпление в Украйна с войници, оръжия и средства. По думите на украинският президент Петро Порошенко на територията на Украйна има поне 9 000 руски войници.

Посланици от страни от НАТО и Украйна трябваше да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят отговор на офанзивата. Това щеше да е тяхната първа извънредна среща от август насам.

Москва отрича да взема военно участие в конфликта. Руският президент Владимир Путин обвинява Украйна в удължаване на конфликта, след като отказва да води диалог с бунтовниците. Той също така заяви, че има „чуждестранен легион от НАТО“, който се бие заедно с украинските сили.

Правителството в Киев обяви извънредно положение в двете контролирани от бунтовниците провинции и постави цялата територия на Украйна под висока тревога.

Военното министерство на страната заяви, че седем украински войници са били убити, а 24 ранени при разразилите се боеве през последните 24 часа. Най-тежки са боевете в Дебалцево, малък град, който сепаратистите се заканиха да превземат, за да осигурят защитата на основните си укрепления. Дебалцевският плацдарм на правителствените сили е под обстрела на 40 оръдия и системи за залпов огън.

Силите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република започнаха открития конфликт с украинската армия, за да обединят частите си, заяви лидерът на донецките сепаратисти и бивш руски военен Александър Захарченко, цитиран от агенция „Новости“.

Насилието в източна Украйна е най-лошото откакто бе постигнато примирие през септември. Жертвите се увеличиха значително, включително при руската атака  в събота над големият пристанищен град Мариупол, при който бяха убити 30 цивилни.

След месеци, в които примирието бе нарушавано от малки схватки на фронтовата линия, бунтовниците в наричаната от Москва „Новорусия“ миналата седмица заявиха, че нямат избор, освен да започнат офанзива. Основната им цел е да отблъснат артилерията на правителствените сили.

Правителството в Киев твърди, че офанзивата на сепаратистите е отхвърляне на примирието и така се подновява войната, в която загинаха 5 000 души досега. Киев и НАТО смятат, че хилядите руски войници в източна Украйна се бият от името на бунтовниците и използват тежко въоръжение като танкове, артилерия, бронетранспортьори и противовъздушни установки. Москва отрича да е изпращала техника в региона.

„Бунтовниците постоянно нападат позициите на украинското правителство насред конфликтната зона с артилерия, минохвъргачки, гранатомети, танкове“, заяви украинския военен говорител Володимир Полионий в обръщение по телевизията.

Бунтовниците са се заели да обкръжат Дебалцево. Населението на града е около 26 000 души и той е разположен на главния път и железопътна линия между двете основни крепости на про-руските сепаратисти Донецк и Луганск.

Правителствените сили удържат своите позиции в града въпреки засилената атака, заяви още Полионий.

Военните споменават цивилни жертви в Дебалцево, без да уточняват бройката им. Артилерийският обстрел прекъсна еликтричеството и газоподаването в града, както и телефонните линии.

След месеци, в които европейските политици обсъждат дали да не започнат отслабването на санкциите срещу Русия, завръщането на войната в източна Украйна изведнъж промени дебата към тяхното затягане. Санкциите и спадащата цена на петрола причиниха сериозни икономически вреди на Русия, като рублата продължава спада си през последните два месеца.

Европейският съюз свика извънредна среща на външните министри на 28-те държави във вторник. На нея ще бъдат обсъдени новите санкции срещу Русия.

Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон обмисля всички мерки с изключение на военна намеса за изолиране на Русия и би действал заедно с европейските си партньори.

„Ние сме дълбоко притеснение от последното нарушение на примирието и агресията, която тези сепаратисти – с руска подкрепа, руско оборудване, руско финансиране, руско обучение и руски войски, провеждат“, заяви по време на визита в Индия в неделя президентът Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ето гледайте, сепаратисти проклети:http://politikus.ru/video/41279-voyna-na-donbasse-film-dlya-mirovogo-soobschestva-s-subtitrami-18.htmlПосле ми покажете 1 клип в който хората стоят пред разрушената си къща, пред труповете на съседите си и обясняват как проруските сепаратисти са го направили. Не ми давайте обработени клипчета с неразпознаваеми кадри. Ша ва еа у еврокейските натовски къзолизци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=K9k05CbXmqE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
А е тука още един клип как "сепаратистите" обстрелват населен пункт докато Гиви дава репортаж за западен журналист и шрапнела пада до него. Е кажете сега, сами себе си ли отстрелват? Освен това лъсна поредната лъжа за летището дето пороша се пъна че е под украински контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
aa Nikola това относно отлива на капитали забеляза ли дълга колко им е спаднал на Путлерови с има няма 17% имаше и статия за това. Та изтичането на капитали всъщност хората си плащат дълга с него ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Действителността е толкова жестока , а статиите тук са толкова ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Коба
преди 9 години
Ех Николчо, Николчо, като се повтаря историята, ще ни светнеш ли как приключи войната, за която ни говориш :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Klakson
преди 9 години
НАТО трябва веднага да изпрати подкрепление на опълченците, за да могат да отблъснат хунтата на Порошенко и да освободят Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
От този репортаж ми стана окончателно ясно, защо украинската армия търпи такива поражения:https://***.youtube.com/watch?v=nTw9eghupWIОказва се, че всичко е заради...алкохола!Е друго не можаха да измислят украинските медии :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Каквото и да се пише по медиите,истината е една и хората умират за нея.Скоро Порошенко ще виси на стълб,ей така за кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Също както и в Нацистка Германия преди войната, в Русия се наблюдава инфлация и отлив на капитали.Но както е казано, историята се повтаря. Путин ще свърши както всички диктатори преди него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още