IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС единни по отношение на санкциите срещу Русия

Подкрепяните от Русия сили са извършили "безочливо заграбване на земя", заяви Джон Кери

08:49 | 22.01.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Първите дипломати на САЩ и Европейския съюз обещаха вчера във Вашингтон да подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и настояха Москва да спазва примирието от Минск в Източна Украйна, предаде DPA, цитирана от БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини говориха на съвместна пресконференция в Договорната зала на американския Държавен департамент.

По думите на Могерини посещението ѝ във Вашингтон, което е и нейното първо извън ЕС на сегашния ѝ пост, говори за значението на тесните връзки между САЩ и съюза.

Кери от своя страна заяви, че подкрепяните от Русия сили са извършили "безочливо заграбване на земя" в Източна Украйна след подписването на така нареченото Минско примирие през септември. Той определи ситуацията като "обезпокоителна". Могерини на свой ред се засмя, когато репортер я попита за "мекостта" й по отношение на Москва, за която се твърди, заявявайки, че не за първи път я атакуват по този въпрос.

Тя също така повтори няколко пъти по време на едночасовата  пресконференция, че САЩ и ЕС ще "следват политиката на санкции в координация". Следващият път, когато въпросът за санкциите  срещу Русия ще се разглежда, ще е на срещата на върха на съюза през март, отбелязва агенцията.

Всякакво разглеждане на ограничителните мерки "понастоящем  зависи изцяло от това руснаците да изпълнят собствения си ангажимент". 

"Санкциите [са] средство", посочи Могерини. "Става дума за политическа воля". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Като си велика сила трябва да се, държиш като такава иначе нищо хубаво не течака и *** и пульо започват да се бъзикат с тебе.Имам предвид като сетръгне от соц. лагера и се стигне до Сирия и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
абе мани ги гледай кво става, в тая статия са "единни" срещу санкциите, а в другата не баш. Не знаем кой играе са двойната игра. Някои от ЕС с Русия срещу САЩ или някои от ЕС със САЩ срещу Русия (тука сме ние с Плевнята), вариант 3 САЩ и Русия играят театър за да се разцепи ЕС защото е най-голямата икономика?? Те Лавров и оня Кери се гушкаха нон стоп, са тая от ЕС с Кери дрънка тука глупости, не се знае кой пие, кой плаща? Или най добре би било ако нещата стояха така. Еди кои си фирми или хора от тези и тези държави са за санкции, обаче други фирми или хора от същите тези държави са за да няма санкции. Защото стават обърквания ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
Ако не са американците да държат Европа за топките няма да има никакви санкции, защото ЕС и Русия ще се споразумеят и казуса Украйна ще се реши. Обаче американците използват Украйна като инструмент да ударят и двете страни. Европа трябва да води самостоятелна политика, защото утре ще я прецакат и със санкции спрямо Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Абе той самолетния номер много добре си мина. Целта беше краткосрочен ефект, за да си дадат причина за поредната доза санкции. Да не мислиш, че ако сега случайно някой се обърка и изнесе реалните данни от черната кутия, наще ще се извинят и ще смекчат санкциите? Само на лудо влюбените в американската демокрация не си задават въпроса - как така на самолета дето падна миналия месец данните от кутията вече са ясни, а на "украинския" самолет кутията изчезна безследно при английските експерти и ни вопъл ни стон от там вече колко стана половин година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
valentino29
преди 9 години
Мога да се обзаложа ,че ако сега има избори в Русия,Путин пак ще бъде избран от същите тези Руснаци,ти кого би предложил!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
След като въоръжиха "бунтовниците" в Сирия, която също е суверенна държава, доста лицемерно е да плачат за чужда намеса в Украйна. При положение че в Сирия няма американци, а в Украйна живеят милиони руснаци. Но Европа ще е единна, защото Шарли Ебдо е като дамоклиев меч вече над европейските държави. Предния ден, преди атентата, Оланд изказа официална позиция за отмяна на сакциите. Три дни след това европейските лидери вървяха в Париж хванати за ръце като пионерчета на манифестация. Хич не е лесно като си слаб и зависим. Истината е че американските служби и фирми по "сигурността" и "отбраната" са на светлинни години напред в организирането и осъществяване на мероприятия по целесъобразността. Без принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
@0pk/ Jorkata Със самолета MH17 не мина номера, защото там със сателитите малко се вижда какво що и всичко се покри, че ако излезне на яве....... Все пак руснаците имат средно образование и летят в космоса за разлика от арабите ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Господарите на света започнаха да проумяват, че не на всякъде ще им минават номерата. Но колко невинни ще си отидат от този свят докато напълно схванат че ще трябва да си свият крилцата зад океана и да заживеет като всяка нормална страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Тия не могат с едни брадати бабаити от ИД да се справят, тръгнали да се репчат на рушнаците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Това тяхното в момента е от инат... знаят, че няма да им мине номера (апропо - кво стана с МН17? :) ) и сега се правят на луди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още