IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блъфира ли Москва с газовите си заплахи към Европа?

Според събеседници на "Комерсант" заплахата на Алексей Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф

10:27 | 15.01.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Блъфира ли Москва с газовите си заплахи към Европа?

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският икономически вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

„Газпром“ отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. 

Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали „Газпром“ е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик. Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия  европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна,  към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от БТА.

Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно  не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". 

А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на „Газпром“ да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е  готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече.

„ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк". Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би  могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес -
включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
За превелико неудобство, този газ се плаща в долари, от които Русия сега има нарастваща потребност. За спиране /от руска страна/ - едва ли но, виж, за ръст в цената /за левчетата говоря/ предвид ръста на долара, почти със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Ще разберете когато Русия спре газа който достига до нас през украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ти нали помниш твърденията си за прогнозите на Jim Sinclair ? Помни ги! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Трябва ли да се потретя? Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Пак не си си научил урока!Русия не е единствен доставчик за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Не блъфират!Но Меркел с гърците блъфира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Изобщо не е блъф. Европейците си правят сметки без кръчмар. Прекалено подценяват Русия с твърденията че "..те имат точно толкова нужда от нашите пари колкото ние от газта им" Е не е съвсем така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
прав си...не е заради високият акциз, а е заради единият доставчик...мхм. Нека да добавим-И ЦИГАРИТЕ СА НИ СКЪПИ ЗАРАДИ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Така е, ще минаваме на фотосинтеза и медитация. Суровини вече на никой не му трябват, всички работят в интернет. И ний така, ни газ ще ползваме ни мас. С напредналите технологии, ще ни пъхнат по един чип и ще станем част от евроатлантическата квантова информационна система и нирвана ни е гарантирана. А пък рашките кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 9
Konchita Evro
преди 9 години
абе няма блъф бе господа журналисчета ! шестграма на еврогеиският съюз ни влезе здраво отзад ! На кого му трябва партньори като Борисов ? Вчера спря влаковете днес ги пуска ! Утре вика няма търси шистов гас в други ден вдига мораториума . И господ да беше и той ще откаже на такова идиотско правителство. ХАЛАЛ ДА ВИ Е И БОЙКО И ПЛЕВНЬО И КУНЕВА И МЕСТАН тегли сега робски народе заради невежството си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още