IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Въпросът за "Южен поток" е приключен

Настъпи момент, когато разбрахме, че е просто безсмислено да продължаваме, посочи зам.-министърът на външните работи Василий Небензя

11:58 | 31.12.14 г. 25
Автор - снимка
Редактор
Москва: Въпросът за "Южен поток" е приключен

Русия се отказа от строителството на "Южен поток" и към днешна дата въпросът е приключен, каза в интервю за РИА "Новости" заместник-министърът на външните работи Василий Небензя.

"Към момента, както знаете, въпросът е приключен, за което ясно и точно обяви президентът на Русия. Твърде дълго чукахме на затворени врати и когато най-накрая разбрахме, че не искат да отворят, бе взето решение проектът да бъде приключен, защото няма смисъл да наливаме в морето милиарди инвестиции", посочи Небензя.

След отказа на Москва от проекта "изведнъж започнаха да се чуват гласове от Брюксел, от страните, които се противопоставяха на реализацията на проекта, че те и самият Брюксел не са възразявали срещу строителството на Южен поток при условия да се спазва Третия енергиен пакет", добави заместник-министърът.

"Искам да кажа като човек, който е запознат с темата как протекоха събитията: в действителност ни поставиха препятствия за реализацията. Настъпи момент, когато разбрахме, че е просто безсмислено да продължаваме", каза Василий Небензя.

Заместник-министърът на външните работи oтбеляза още, че няма основание да се говори за изолация на Русия, защото страната успешно развива търговско-икономически отношения "с тези страни, които не нарушиха националните си интереси, за да удовлетворят чужди геополитически амбиции".

"Откриват се перспективи за значително увеличение на търговския стокообмен със страните от Азия, Африка и Латинска Америка", посочи той.

Небензя добави, че Русия е готова "с всички да води диалог на основата на равноправието, уважението и взаимния интерес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Какъв документ бе курист ? Ние не сме суверенна държава нали видя че изпратиха официално уведомление на еврогеиската комимисия ! Я гледай нашият *** Боко как се разбяга щял да прави хъбчета и хубове ама трябваше първо да пита Русия ! Иначе може да си пълни хъбчета с ако от насирането на ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
"...Русия се отказа от строителството на "Южен поток"..." Тогава рф да денонсира всички свои междудържавни споразумения с държави от ес- и най- вече - с България- за юп. Нека стане безспорено ясно кой едностранно- без причина - прекратява споразуменията и нека той да носи отговорността за изплащане на обезщетения за изправната страна по договора- България:) Или "руските юристи - най- големите гяволета в света", а? ;) Тази няма да я бъде- *** да изпраща официален писмен документ на България за руското денонсиране на Спорезумението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
sisi333
преди 9 години
Абе ти не бери кахъри за 50 милиарда дето Русия ги е изхарчила ! Те вече ги избиха я гледай Сочи тази зима е пълно с туристи ! Ами погледни Банско празззно добре че по нова година се събраха малко Българи за два три дни! Ами лятото цели хотели няма да отворят по Сл.бряг! 8 години в ЕС от 5 милиона Българи 1,5 милиона бедни под прага на оцеляване, 1,6 работещи-бедни с заплати от 340 до 500лв на месец! 1,4 милиона пенсионери и деца . Такава статитистика няма и в Африка не сме в ЕС а в Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
sisi333
преди 9 години
Ало турците от ДПС-то ! Ясно е че за вас Южен Поток не е важен и по добре да мине през турция ! Ама как ще обясниш че има Северен Поток през Германия който е изгоден а Южен нее ? Аиде обясни де За Германия изгоден а България неизгоден и как стана така/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Ами що не пишеш какви са ни до момента разходите тоест годишните вноски който се плащат от България за членството ни в ЕС надхвърлят 28 милиарда лева , и отделно глобите наложени от ЕС на България в размер на повече от 2 ,6 милиарда лева? Май плащаме много повече отколкото получаваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 12
Tony
преди 9 години
Русия няма да се откаже от ненужен поток! :)русия чака бойко да им свърши работата и да стартират ненужния поток с нови сили.Ние, обаче, няма да спим и много ще внимаваме да прекършим всички опити на комунистите от герб, бсп, дпс и атака да стартират проекта наново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 15
Nikola666
преди 9 години
И как по-точно се развиват отношенията с Африка? Какво изнася Русия и какво внася плащайки с рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
Нобел, София не е България. Пълна мизерия е в малките и средните градове като цяло. И без фойерверките се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 30
kandid
преди 9 години
За Новий год нещо ше пусне ли батюшка *** на верните тролейчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 14
nobel
преди 9 години
E, то се молиш, молиш, па накрая ти писва. Южен поток е приключен. Сега, ако искаме да стане ние ще трябва да се молим. Което също е безсмислено, защото молитвената поза не е изгодна за преговарящия и руснаците просто няма как да не се възползват от това. Между другото тази вечер ще имаме нагледна демонстрация докъде е стигнала кризата в България. Преди време забелязах, че колкото е по-зле, толкова по-кратко продължават фойерверките в небето над София. Да видим днес как ще бъде. Иначе - весело посрещане на всички и много здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още