IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блъфира ли Москва с газовите си заплахи към Европа?

Според събеседници на "Комерсант" заплахата на Алексей Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф

10:27 | 15.01.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Блъфира ли Москва с газовите си заплахи към Европа?

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският икономически вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

„Газпром“ отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. 

Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали „Газпром“ е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик. Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия  европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна,  към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от БТА.

Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно  не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". 

А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на „Газпром“ да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е  готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече.

„ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк". Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би  могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес -
включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 14 rate down comment 4
stanislavr
преди 9 години
И след това потърси колко надълбоко в моретата са израелските и кипърските находища, и колко ще струва изпомпването. Обемът им още е уточнен напълно, тепърва ще има и териториални претенции кое в кои води е и т.н. Ще стане, ама някога. След като украинците решиха да приватизират газопреносната си система руснаците казаха, че ще ги отрежат от транзита, защото не могат да го гарантират. Там ще ври и кипи още бая време. Други анализатори смятат, че в Северно море добивът ще започне на намалява след 5-7 години и Европа ще стане зависима на 70-80% от руските доставки, днес има статия че започват съкращенията. На америкосите не им се ще, та ще видим каква ще стане. Терминалите за втечнен газ и танкерите от САЩ са още в сферата на научната фантастика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 5
observer-ALL
преди 9 години
Няма какво да губи притежателят на ресурси. Те винаги ще са нужни. кто не ги иска един ще ги купува друг. И светът не се свежда само до англосаксонците. Има пазари и на изток и там цените на ресурсите са доста по-добри. Русия прави намек, че се ориентира на изток. Ако ЕС не се вразуми след време ще плаща много повече и това ще го усети всеки един европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Изглежда нещо си пропуснал че обема на син поток е 14млрд м3, а руснаците за 2013 са продали 13, 6млрд газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
А защо и е на Москва да блъфира? Това че ние бедните ще плащаме по скъп газ изобщо не засяга Брюксел! То си е наш проблем, както и наш проблем е да бъдем послушковци за което ще си платим скъпо и прескъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Mavi gъz, имаш нещо на дупето! А, то било пакет, плувай, плувай не е риба. Колкото до спора за танкерите с втечнен газ, такива наистина е забранено да преминават през Босфора. Макар и минимален съществува риск от експлозия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
А случайно некъде да си видял цените на втечнения газ как се движат? Отделно, че никакъв терминал няма при Солун, нито ще има! Евентуално при Александруполис.... някога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И ква стана ся тя... хахаха! Докато неколко години Милер, Новак и даже Путин обикаляха Европа да преговарят с ЕС за Южен поток и да убеждават, че този газ на Европа й трябва, разни *** се надуваха и се правеха на важни, като размахваха некъв енергиен пакет!Сега изведнъж лемурите от ЕС се занизаха един след друг в Москва, като че ли Европа ще потъне! Или всъщност са разбрали, че може и да потъне и сега са усетили дебелия и какви са ги надробили?На финала руснаците си останаха да си държат газа, а Европа ще си държи пакета! Как ли ще текат преговорите с Ердоган, особено с пакет в ръцете....? хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ако терминала в Солун решава на 100% енергийните нужди на Югоизточна Европа и в частност на България НЕ Е ЗЛЕ да се запитаме ЩО нашия премиеР се пъне за някакъв ХЪБ край Варна??? За какво му е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
Crux
преди 9 години
Никакви танкери няма да минават през Босфора. Терминалът за втечнен газ е край Солун и скоро ще бъде завършен. И мужиците ще пийнат по един студен газ. Собствено производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Разбира се, че Турция няма да го пусне да мине през Босфора, въпреки, че съществува Международен Режим за Преминаване през Проливите, според който проливите се считат за световно богатство и Турция няма право да затвори Босфора, въпреки, че той е изцяло на нейна територия. Но това не е основният проблем. Основният проблем е, че още не знам името на танкера, който турците няма да пуснат през Босфора, нито къде той ще разтовари газът, нито как този газ ще стигне до нашите тецове. Подозирам даже, че този танкер още не е построен. Като чуеш да се строят танкери, терминали и тръбопроводи за втечнен газ ми се обади. До тогава за мен възможността за снабдяване на Европа с втечнен шистов газ си остава блъф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още