fallback

ЕС скоро ще придвижи антимонополното дело срещу Газпром

Мисля, че можем да напреднем със случая в относително кратък период от време, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Фестагер

15:51 | 18.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз в скоро време ще придвижи проточилото се антимонополно дело срещу руския енергиен гигант Газпром, въпреки бушуващата криза в Украйна, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Фестагер, цитирана от Wall Street Journal. 

Газпром е под официално разследване от Брюксел от 2,5 години заради безпокойстовото, че злоупотребява с доминиращо положение в Източна Европа, за да неутрализира свои конкуренти, но преговорите за постигане на споразумение са в задънена улица, откакто насилието избухна в Украйна преди година.

"Мисля, че можем да придвижим случая в относително кратък период от време", каза Фестагер. "За мен е много важно да сме сигурни, че всяка компания на европейския пазар се сблъсква с един и същ набор от правила и същия контрол", каза тя.

Ако ЕС излезе с официални обвинения срещу Газпром, е вероятно те да се тълкуват като акт на агресия от страна на Кремъл, който вече е под натиск от спада на цените на петрола и международните санкции. Фестагер обаче, която е бивш министър на икономиката на Дания, отхвърля политическото измерение на случая.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
fallback