IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и Турция съгласуваха сухопътния участък на "Турски поток"

Той ще бъде дълъг 180 км и вече е нанесен на картата

15:23 | 08.02.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексей Милер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексей Милер. Снимка: архив Ройтерс

“Газпром” и Турция са съгласували сухопътния участък на "Турски поток" за по-нататъшни проучвания и проектиране, разкри генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз.

По думите на Милер сухопътният участък вече е нанесен на картата, а дължината му ще бъде 180 км, като точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой. Точката за предаване на газа за турските потребители е Люлебургаз, докато тази за изход на тръбопровода от турско-гръцката граница - местността Епсила.

Очаква се скоро да бъде издадено разрешение за проектни и проучвателни работи на новия турски морски участък от газопровода.

“Газпром” е готов да доставя на Европа чрез газопровода “Турски поток” 47 млрд. куб. м газ годишно. Освен това планира да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември следващата година, уточнява Милер.

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция - 47 милиарда кубически метра годишно. Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно. От “Газпром” твърдят, че предварителният срок за завършването на първата линия е декември 2016 г.

В началото на декември миналата година “Газпром” и турската компания “Боташ” подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция, който преминава през Черно море. Той е с мощност 63 млрд. куб. м годишно. От тях 50 млрд. ще бъдат доставяни на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

“Турски поток” ще бъде алтернатива на “Южен поток”. През декември 2014 г. Русия взе решение да прекрати втория проект. Трасето на първия по дъното на Черно море до голяма степен ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на “Южен поток”.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Това че си *** го разбрахме и без да го пишеш ! Целият саит мирише от теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ако наистина си *** по народност само мога да ти стисна ръката, рядко има такива поначетени., даже бих приветсвал всички такива да гледат от тебе. Пак ти е влязъл само поради причината, че държиш долари, но друга тема е тва сега нея ше разискваме друг път. Русията не е проблема, ти не искаш просто да признаеш. Там няма отдавна комунизъм, аз тряя да ти кажа винаги като бях малък съм мразел руския и имах само 2 йки и заех също както теб, че Америка е обетованата земя мечта. И като пораснах обаче и поразгледах това онова и видях за кво стаа въпрос, че Америка не е това, което е, а е доста по-лошо от това което си мислех аз навремето и е навредила на доста държави както и окрала, нормално щото е империя. Русия е била империя преди, тя няма да бъде повече империя, просто е ред на USA да остави света на мира от нейните кретенясали войни и подмолни историйки също и манипулации по новините. Просто US е вече на преклона към разпада, бая се усеща не са като преди и им е ред да си отидат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Ако не знаеш, че туризмът е слугинаж и износ на национален капитал, наистина жалко! По произход съм ***, по народност българин. Не ми е влязъл, защото си държа доларите в чужда банка и пенсионният ми фонд също е ***. Не изпитвам садомазохистично удоволствие, че на сънародниците ми не им е добре. Просто на комунизма и русофилията трябва да бъде сложен край. Това е ако обичате България, а ако обичате Русия ваша воля. Просто губите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ти какъв си по народност извинете ? Аз говоря за Българията, ако си мислиш, че и на теб не ти е влязъл много си се заблудил. Нищо лятото поне утеха, плажовете ше са малко по-празни можеш да направиш едно избухване с чалгарките и Азис на Cacao beach .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
michaelis, това че на вас Ви го набутаха е чудесна новина! Когато и да Ви накажат Вие гърците го зажлужавате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ти па поне чети заглавята ако не друго ..... game over perduta надута и на нас ни го набутааа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Руснаците все губят все нязад, ама си разцъкват хората проектите, а нашите само лаят кое кво що и ние както винаги фустата ...... то поне да беше сефте ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 9 години
stefan-L, комунизмът си отиде. Ти и твоите съпридворни изгубихте! Вашата идеология е causa perduta. Russia game over! Лека нощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
stefan-L
преди 9 години
Обадете се на смешникът Делян Добрев онова смешно продажно *** което приказваше глупости че Русия блафира и било неизгодно тръбата да мине през Турция покажете му от къде ще минава тръбата! Заради политическа партия ГЕРБ България ще остане най ощетената и загубена държава в ЕС а Германия ще си получава газ по Северен Поток . Да живее герб и всички *** в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 9 години
Що ми се струва, че това което казах през 2008 г. е вярно? А аз казах-големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още