fallback

Русия може да се откаже от договорите си с международните рейтингови агенции

Реакцията на Москва идва, след като две от трите големи агенции понижиха оценките си до неинвестиционен клас

16:11 | 24.02.15 г. 25

Реакцията на Москва към действията на международните рейтингови агенции може да не e само вербална, предупреди руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от "Интерфакс".

"Ние можем да се откажем от договорите за поддържане на нашия кредитен рейтинг. Необходимо е това да спре", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

Важно е да се отбележи, че отмяната на споразуменията за поддържане на рейтинг, за който емитентът плаща за работата на агенцията, не означава автоматично прекратяване на рейтинга.

По-рано международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до Ba1 от Baa3 с негативна перспектива. По този начин рейтингът на страната спадна до ниво "боклук".

Според Moody's през 2015 г. руската икономика ще изпадне в дълбока рецесия, а през 2016 г. пропадането ще продължи. Като основни причини за понижаването на рейтинга агенцията посочва последиците от украинската криза, спада на цените на петрола и пропадането на рублата спрямо повечето водещи валути.

Moody's е втората рейтингова агенция, която понижи оценката си за Руската федерация до спекулативен клас. През януари S&P понижи своя дългосрочен рейтинг в чуждестранна валута до BB+ с негативна перспектива. По този начин за първи път от 11 години насам рейтингът на страната достигна неинвестиционен клас.

Какво каза президентът Владимир Путин относно отношенията между Русия и Украйна пред Руската държавна телевизия вижте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
fallback