fallback

Управляващите в Унгария засекретиха ключови детайли от договора за АЕЦ Пакш

Текстовете се засекретяват за период от 30 години, а не 15, каквото беше първоначалното предложение на правителството

16:56 | 03.03.15 г. 6

Унгария одобри закон, засекретяващ за период от 30 години ключови детайли от договора с Русия за изграждане на два нови реактора на унгарската АЕЦ "Пакш", предаде АП. 

Според унгарското правителство решението, което засяга някои бизнес и технически аспекти на споразумението, е необходимо заради защитата на националните интереси и съответства на подобни решения в други европейски страни, съобщава БТА. 

Законодателството бе прието днес с гласовете на депутатите от управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан и близката до нея Християндемократическа народна партия. Всички опозиционни партии гласуваха "против".

Първоначално правителството предложи засекретяване на някои постановки от договора с Русия за период от 15 години. В петък обаче, когато управляващата партия обсъди законопроекта, този срок беше удвоен, припомня Bloomberg.

Виктор Орбан подписа договора с Русия за разширяване на централата по време на среща с президента на Руската федерация Владимир Путин през миналата година. С полагането на подписите отпаднаха и плановете за приемането на конкурентни оферти за най-голямата унгарска обществена поръчка от дълго време насам.

Двамата лидери потвърдиха ангажиментите по договора през февруари, когато Путин посети Будапеща. Русия се съгласи да предостави и 10 милиарда евро заем за реализацията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback