IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да блокира изграждането на два нови руски реактора в Унгария

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор, пише FT

11:06 | 23.02.15 г. 59
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. Снимка: Ройтерс

Решението на Унгария отпреди повече от година да сключи договори за 12 млрд. евро с руска държавна ядрена компания може и да бъде блокирано от регулаторите на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times

Евентуално вето на Брюксел ще нанесе удар на премиера на Унгария Виктор Орбан, който заложи този проект в центъра на стратегията си за изграждане на по-дълбоки политически и икономически връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва, отбелязва изданието.

Будапеща възложи поръчки за проектиране, изграждане и поддържане на два 1200-мегаватови реактора в АЕЦ „Пакш“ на дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом през декември. Решението да скрият някои подробности от договорите заради националната сигурност предизвиква обаче подозрение сред критиците на Орбан в Брюксел.

Въпреки че Европейската комисия не повдигна възражения срещу междуправителственото споразумение, подписано между двете страни, възлагането на поръчките за новите реактори в централата предизвика антитръстова полемика.

Две агенции на ЕС в момента проучват споразуменията. Евроатом – ядреният регулатор, засега задържа одобрението за доставка на ядрено гориво по технически и финансови причини, въпреки че преговорите са в ход. Антимонополната агенция на ЕС също проучва за държавна помощ и за законосъобразността на договорите, сключени с Росатом и неговите филиали без търг. Проучването е все още на ранен етап и има възможност Унгария да се споразумее с Брюксел преди да се стигне до пълно разследване, отбелязва изданието.

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 млрд. долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви през миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието. Говорител на унгарското правителство заяви, че Еврокомисията се опитва да се меси в националната енергийна политика "тихомълком" и предупреди, че опитите на Брюксел за изграждане на единен вътрешен енергиен пазар застрашават суверенитета на държавите-членки на ЕС.

Според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда търг за разширяването на ядрената централа в Пакш подчертава опасенията, че тесните му връзки с Москва може да доведат до притовопоставянето на Унгария на опитите за затягане на санкциите срещу Русия.

През миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин беше на официално посещение в Унгария. В Будапеща Путин потвърди, че Москва ще финансира 80 на сто от общите разходи по проекта на централата.

Политици от унгарската зелена партия LMP, които заведоха дело срещу секретните клаузи от договора с Русия, предупреждават, че АЕЦ „Пакш“ ще бъде скъпа грешка. "Бихме искали да видим страната ни свободна от руската енергийна зависимост, докато г-н Орбан изглежда е сериозно пристрастен към нея", коментира Бернадет Сел от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

59
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
нищо не си разбрал, да знаеш. ----------------------------------------------може бе колега нали за тва съм тука спорим разискваме гледаме и сравняваме и си извличаме различни доводи от цялата работа. Което е недоразбрано или криворазбрано се поправя, но всеки си има гледна точка и не може всички да сме на 1 мнение. Всеки си вижда нещата през неговия си свят на разбиране и си мисли, че той е най-правилния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Даааа!Орбан си е добър във хватките!Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
М..риби...100% ти е стъпила на врата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
добре.. но ще спорим друг път.. Бягам да се мазня да жената вече.. Че има РД... и вече ще ме бие :))) Има много за кво да спорим де :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не обръщай внимание на подскачането от тема в тема...случайно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Въпросният Евлия Челеби, дето два пъти се е бил, за да стигне до селото(за Габрово говоря) се е движил с 500 души въоръжена охрана. Буквално. Сети се за кво иде реч. Оня ден една архитекта(иначе ми се стори читав човек) ми обясняваше как сме били робски народ с робска психика...аз и казах, че не го вярвам. Тя ми обясни и как не може арабите да убиват заради свободата на словото, но не може Максим Генчев да прави такъв грозен филм за Апостола. Аз и казах да си избере една от двете позиции, щото не може да си и така и така както ти е удобно...освен ако не си десен политик в България:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И ако погазването на правото на протест ти е проблем, то тогава: Меркел, когато потуши 3000 протест на левите срещу затварянето на някакъв техен си музей(по това време бяха нашите протести, за това тук не се отрази, щото имаме честни медии), Щатите-от протестите сега на ***, през безредиците след Катрина(когато са стреляли на месо) и бунтовете 92ра; Великобритания-е преди 2-3 години техните *** нещо се бунтуваха, там не ядоха ли шамари? Италия-само преди 10 години карабинерите бяха убили няколко човека(антиглобалисти) по време на протестите срещу срещата на високо ниво на НАТО(май нато беше). Цитирам по памет всичко, ако съм сбъркал някъде се извинявам предварително:)Та значи ли това, че това са робски държави? Пак да те подсетя-даже ние ще се възмутим, ако публично се разкрие, че някой подслушва Плевнята. Германците се направиха, че не се е случвало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И то май нямаше промяна в Конституцията имаше тълкувателно решение на техният вариант на нашият Конституционен съд, че се изключват поредните мандати, иначе няма проблем. Между другото-щатите също имат президенти висяли повече от двата мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
не направи нищо. А само мачкаше и елиминираше с пропагандни и силови средства опозицията - сега ако видиш в Русия няма опозиция - само казионни псевдо опозиционни партии. Да ти напомня ли кви пречи се слагаха пред Каспаров да се кандидатира за президент, ами Рижко, ами Навални? дестките псевдо дела срещу тях? Само щото критикуват Путин? Ами последните рестрикции срещу основно право като това за протест?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Не по темата, ама просто не мога да си простя ако не направя лирическото отклонение...Въпросният Евлия, за Габрово(моя роден град):"Според неговия пътепис: задължените да охраняват прохода габровци не се колебаят да нападат преминаващите през него турски куриери, малки групи войници и други пътници. На слизане към Габрово], "на едно тясно, диво и каменисто място, пригодно за хайдушки засади", отрядът на Евлия Челеби е нападнат и турците два пъти водят сражение. За Габрово Евлия Челеби пише: Боже, прости ме, но селото е бунтовническо, не е за отсядане на пет или десет души в него... С една дума тези селяни вършат разбойничество в Шипченската планина, не настаняват в селото си дори 150-200 души конници, а онези, които се настанят там със сила, не изпращат със здраве. Благоразумните да не ходят на тези планини, защото и зиме, и лете има много разбойници."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още